V Barceloni se je zaključilo odprto evropsko prvenstvo v razredih laser radial in laser standard, na katerem so nastopile tudi tri slovenske predstavnice. Kim Pletikos, Lin Pletikos in Valentina Baruca so se pomerile v konkurenci olimpijskega razreda laser radial.

Na najvišjo uvrstitev je računala Kim Pletikos, ki je na avgustovskem svetovnem prvenstvu končala na zelo dobrem 22. mestu, kar je sicer najboljša slovenska uvrstitev doslej. A tokrat Kim ni šlo vse po načrtih, saj je zaradi slabšega jadranja zadnji dan kvalifikacij pristala v srebrni skupini. V srebrni skupini je vse tri dni dominirala in na koncu zmagala s kar 36 točkami prednosti pred drugouvrščeno, s čimer je dokazala, da definitivno sodi med najboljše – v zlato skupino. Zmaga v srebrni skupini sicer pomeni 46. mesto v skupni razvrstitvi.

“Napoved za danes ni bila vzpodbudna in na srečo na koncu ni držala, saj je bilo sončno, kar je omogočilo, da se je razvil termični veter. Prvi plov je potekal v 10-15 vozlov močnem vetru, v drugem je bilo vetra nekoliko manj. Prvi plov sem dobro štartala in ves čas dobro jadrala ter ga končala na tretjem mestu. Drugi plov je malo po štartu veter obrnil v levo, česar na žalost nisem predvidela, tako da sem bila na prvi boji petnajsta. Potem sem pridobila nekaj mest in končala, mislim da, osma. Kljub temu, da sem jadrala v srebrni skupini, so bili to zelo dobri trije dnevi za trening. Spoznala sem tudi, kje so največje pomankljivosti v mojem jadranju in temu se bom posvetila v zimskem obdobju.”

Lin Pletikos, ki je na prvenstvu bila med najmlajšimi tekmovalkami, je na koncu zasedla 54. mesto, oziroma zelo dobro deveto mesto v srebrni skupini.

“Zaradi slabših štartov danes z rezultatom v obeh plovih sicer nisem najbolj zadovoljna. Celoten vtis z mojega prvega članskega evropskega prvenstva pa je pozitiven. Nekaj težav imam s prilagajanjem na jadranje v tej konkurenci, saj vse poteka na višji ravni. Izboljšati moram predvsem jadranje v močnejšem vetru, saj imam tukaj še največ težav.”

Valentina Baruca je prvenstvo končala na 89. mestu.

Nova evropska prvakinja je postala Nizozemka Marit Bouwmeester, podprvakinja pa Danka Anne-Marie Rindom. Tretje mesto na prvenstvu stare celine je osvojila Grkinja Vasileia Karachaliou.

V moškem olimpijskem razredu laser standard, kjer je udeležbo zaradi poškodbe v zadnjem trenutku odpovedal slovenski up Žan Luka Zelko, je zmagal Britanec Nick Thompson. V konkurenci neolimpijskega razreda laser radial, kjer zaradi poškodbe ni nastopil Slovenec Nik Pletikos, pa je zmagal aktualni svetovni prvak Marcin Rudawski.

Vir: JZS.si