Sailing Point Velikonočna regata

Po sedmih plovih od predvidenih devet je Luka Zabukovec (JK Jadro Koper) slavil v Portorožu v razredu Optimist. Na drugo mesto se je uvrstil Paul Clodi (AUT), na tretje pa Michael Meier. Najboljša med dekleti je bila Johanna Boeckl (AUT), druga je bila Alenka Valenčič (JK Burja Izola) in tretja Alja Petrič (JK Jadro Koper). Po predlanskem slavju kluba Adriaco in lanskoletnem slavju Maltežanov, je pokal za najboljši klub osvojil JK Jadro Koper.

V nedeljo, ob zaključku tekmovalnega dne, je podelitvi pokalov sledilo žrebanje glavnih nagrad. Glavna nagrada, optimist Devoti, je osrečil Maxa Winklerja iz Nemčije, jadro One Sails pa je šlo v roke Kristofa Kollikerja iz Avstrije.

Luka Zabukovec, JK Jadro Koper

Na regati je sodelovalo okoli 400 jadralcev iz trinajstih držav. V JK Pirat so izredno zadovoljni s potekom prireditve. V 26-ih letih je regata postala ena najpomembnejših v Evropi. 

»Sailig Point Velikonočna regata je za JK Pirat zelo pomembna, saj gre za najbolj prestižno prireditev, ki jo v klubu organiziramo. Z logističnega vidika je regata sicer precej zahtevna, hkrati pa zelo dobordošla, saj klub z organizacijo takega dogodka pridobi prepotrebna finančna sredstva za nemoteno delo pri izvajanju načrtovanih programov. Zato ne skrivamo dejstva, da si želimo še takšnih dogodkov, saj bi s tem tudi popestrili jadralno sceno in obenem prispevali k turističnemu utripu Portoroža,« pove predsednik kluba Marjan Matevljič in doda, "Ta regata že sama ustvari blizu 5000 nočitev v času velikonočnih praznikov, ki so tako rekoč šele uvertura v pravo turistično sezono."

V klubu se tako veselijo skorajšnjega zaključka gradnje novega Doma vodnih športov, ki bo vsem jadralcem omogočil boljše pogoje.

Smeli načrti kluba se v letošnjem letu prvič spogledujejo tudi z organizacijo regate za jadralni razred 420. 

»To je razred, ki jo ozirajoč se na tradicijo z drugimi dvosedi, razvijamo na novo. Tu zagotovo ne moremo zbrati toliko jadralcev, kolikor jih prinese velikonočna regata za razred optimist, vendar pogovori potekajo na nivoju več klubov iz tujine. V prihodnjem letu pa smo pridobili organizacijo mladinskega svetovnega prvenstva za jadralni razred 470, ki bo poleg velikonočne regate tudi prva mednarodna prireditev v novem centru, ki bo še kako dobordošel za kakovostno organizacijo regate.«, je ob zaključku regate sklenil Matevljič.

Česar pa brez uigrane ekipe ni mogoče zagotoviti, je prepričana Vera Maraspin Čarman,  vodja organizacijskega odbora Sailing Point Velikonočne regate. »Gre za regato, ki jo letos pripravljamo že 26. leto zapored. Regata je postopoma zrasla v velik dogodek, udeležba je res zelo številčna. Na vse to smo res ponosni, vendar moramo vedeti, da za vsem tem je ogromno dela. S pripravami začnemo že mesece prej, bolj ko se regata približuje, bolj intenzivne pa so priprave in delo, pri katerem sodeluje vsaj 50 oseb. Večina je stalnih in upam si trditi, da smo s takšno ekipo lahko kos še kateremu takšnemu dogodku, tudi organizaciji evropskega ali svetovnega prvenstva.«

Organizacija Sailing Point Velikonočne regate je za Jadralni klub Pirat velik zalogaj, hkrati pa množičen obisk jadralcev predstavlja veliko zainteresirano ciljno skupino, zato pritegne iz leta v leto več sponzorjev. Glavni sponzor letošnje Velikonočne regate je trgovina za navtično opremo Sailing Point, ostali sponzorji pa Občina Piran, Hoteli Bernardin, Javno podjetje Okolje Piran, Krajevna skupnost Portorož, Turistično združenje Portorož, Victory Sails, Sandiline, Inter-sejmi d.o.o., Rooster, Automatic Servis, Telekom, A1 in Diners. JK Pirat se za sodelovanje in podporo vsem iskreno zahvaljuje.

Tekst: JK Pirat Portorož, Foto: Andrej Škopac