Volvo ocean Race, Itajai, Mapfre

Španska ekipa MAPFRE je zmagala na priobalni regati pred brazilskim mestom Itajai. Bila je oster boj z ekipo Akzonobel, ki se je na koncu uvrstila na drugo mesto.

Regato pred mestom Itajai je spremljala  števila množica gledalcev na kopnem in morju. V 10 vozlih vetra, si je vodilno pozicijo priborila ekipa MAPFRE že v prvi plovbi z vetrom. Skiper Xabi Fernandez in njegova posadka so povečali svojo prednost v razvrstitvi priobalnih regat. Ekipa Dongfeng, ki je v skupnem seštevku na drugem mestu, se je včeraj uvrstila na odlično tretje mesto.

"To je bila zelo dobra regata za našo ekipo. Že od začetka smo jadrali dobro. Ključni trenutek na regati je bila prva plovbe z vetrom, ko smo uspeli prehiteti ekipo Akzonobel. V nadaljevanju smo svojo prednost samo še povečevali. Zelo sem vesel, da smo tudi na vodilni poziciji v skupnem seštevku. Zavedamo se, da so razlike zelo majhne. Pred ekipo Dongfeng smo imeli le eno točko prednosti. Današnja zmaga bo zelo pomembna na koncu regate in celotna ekipa je zelo zadovoljna.", je po regati povedal skiper ekipe MAPFRE, Xabi Fernandez.

Ekipa AkzoNobel, ki je včeraj končala na drugem mestu, si je v skupni uvrstitvi priobalnih regat utrdila tretje mesto v skupnem seštevku.

Ekipa Scallywag je tokratno regato izpustila. Njihovo plovilo je še vedno na kopnem. Pospešeno se pripravljajo za pričetek 8. etape, ki se bi pričela jutri. Če jim bo uspelo, bo jutri izpred mesta Itajai izplulo vseh sedem jadrnic, Čaka jih 5700 nmi plovbe preko južnega Atlantika, preko področja Doldrums, v severni Atlantik. Cilj bo v mestu Newport na severovzhodu ZDA. Regato bomo v celoti spremljali na naši spletni strani.

Utrinki z regate v 2 minutah

Trenutna razvrstitev po sedmih priobalnih regatah:

  Mesto Ekipa / Regata Alicante Lisbon Cape Town Hong Kong Guangzhou Auckland Itajai Skupno  
  1 MAPFRE 7 6 6 6 7 5 7 44  
  1 Dongfeng Race Team 6 5 7 7 2 7 5 39  
  3 AkzoNobel  5 3 4 5 5 6 6 33  
  4 Brunel 4 7 2 4 6 3 3 29  
  5 Vestas 11th Hour Racing 5 3 3 0 0 4 2 18  
  6 Team Sun Hung Kai/Scallywag 3 2 1 3 4 2 0 15  
  7 Turn the Tide on Plastic 1 1 3 2 3 1 4 15