V nedeljo, 4. novembra, so mladi jadralci razreda 420 s Češke, Madžarske, Italije, Srbije in Slovenije opravili še zadnje dejanje v sklopu petdnevnega trening kampa, ki ga je poleg dela na kopnem in na morju zaznamovalo tudi pestro vremensko dogajanje.

Mladim jadralcem z različno popotnico izkušenj in znanja je grški trener Nikos Drougkas poskušal v petih dneh pojasniti prenekatero podrobnost, ki jim bo morda prav prišla že na naslednji regati. Piljenje štartov in obratov, spopadanje z vetrom, ki se je na trenutke "igral sam s seboj" in tako jadralce postavljal v nepredvidljiv položaj, veliko demonstracij o pripravi jadrnice in opreme ter ure teorije, vse to in še več je za pet dni postala ključna točka aktivnosti, ki je mladim dobesedno "ukradla" počitniške dni. "A nič zato," so mladi povedali ob koncu kampa, prepričani, da je bilo vse to vredno doživeti.

Dogajanja na klubskih tleh pa se je kakopak razveselil tudi gostitelj Jadralni klub Pirat.

"Kamp je bil za naše jadralce priložnost za pridobitev novih znanj iz jadranja v razredu 420, kot tudi znanj iz priprave jadrnice, jader in jambora. Upam pa tudi priložnost za druženje z jadralci iz srednje Evrope," je svoje mnenje izrazil predsednik kluba Marjan Matevljič.

Mednarodni jadralni razred 420 si namreč z organizacijo kampov prizadeva k širjenju razreda na območja, kjer je slabše razvito.

"Velika udeležba jadralcev iz več držav je presegla vsa pričakovanja, saj je to bil eden od številčnejših kampov," je še dodal Matevljič.

JK Pirat je tako z organizacijo klinike potrdil sloves dobrega organizatorja mednarodnih dogodkov. Uspešno je predstavil novi jadralni center in Portorož kot jadralno destinacijo za organizacijo priprav in kampov. Utrdil je vezi z razredoma 420 in 470 ter tako povečal mednarodno prepoznavnost kluba, obenem pa promoviral regate, ki jih ima klub za prihodnje leto.

Ob priložnosti je delo kluba pohvalila tudi predstavnica organizacije International 420 Class Association, Fulvia Ercoli:

"Clinic camp v Portorožu je bil izjemno dobro zastopan. 50 jadralcev, 11 trenerjev, 2 vodji kampa in 5 držav. Nikakor nismo pričakovali tolikšne udeležbe. Glavni trener Nikos Drougkas pa je svoje delo opravil izvrstno, ne glede na visoko število prijavljenih jadralcev in njihovo zelo različno predznanje. Z vidika jadralnega razreda 420, ki sem ga tukaj predstavljala, je bil trening kamp uspešen, saj smo vzpostavili odnose z državami, ki razvijajo tudi ta jadralni razred, in ne le 470. Ne nazadnje bi rada izpostavila odlično gostoljubnost Jadralnega kluba Pirat ter vsestransko pripravljenost gospoda Matevljiča. Kar nas vsekakor navdaja z željo, da se bomo v Pirat še vračali in s klubom v prihodnje še sodelovali. Prepričana sem, da bo prihodnje leto, ko je JK Pirat zadolžen za organizacijo svetovnega prvenstva za razred 470, tudi zadnje odlično poskrbljeno." 

Vir: www.klub-pirat.si