RC44 class

Pred portugalskim pristaniščem Cascais se je ta vikend odvijalo zadnje dejanje tekmovanja v razredu RC44. Zaznamovali so ga več metrov visoki valovi, obdobja močnega vetra in brezvetrja, ter presenetljivega zmagovalca letošnjega tekmovanje.

V prvih štirih plovih tekmovanja smo v dobili štiri različne zmagovalce. V nadaljevanju pa je izjemno dobro plula ekipa Charisma z Nico-m Poons-om za krmilom. V vetru, ki je pihal s hitrostjo preko 20 vozlov in visokih valovih, so jadrali izjemno dobro. V prvih dveh plovih so ciljno črto prečkali prvi in si pred drugo uvrščeno ekipo Aqua priborili tri tičke prednosti. Predzadnji dan tekmovanje še ni bilo zaključeni in kdo bo zmagovalec regate v Cascaisu še ni bilo jasno.

Zmagovalna ekipa Charisma Nice Poons-a

Naslednji dan se je zgodilo tisto česar nismo pričakovali. Na Atlantiku so bili še vedno visoki valovi, ki so jih povzročili močni vetrovi v predhodnih dneh. Veter je bil šibak in organizacijski odbor se je odloči, da ga je premalo za varno izvedbo tekmovanja. Delni rezultati so postali končni in Monaška ekipa Charisma se je postala zmagovalka regate in zmagovalka letošnjega RC44 pokala.

Drugo mesto v Cascaisu si je prijadrala ekipa Aqua. Slovenska ekipa CEEREF je zaključila na odličnem četrtem mestu, ruska ekipa Nika, na kateri jadra pretežno slovenska posadka, pa se je uvrstila na nehvaležno četrto mesto.

V pokalu RC44 so rezultati naših jadralcev odlični, a kljub temu imajo nekoliko grenak priokus, saj je z rezultatom zadnjega dogodka na prvem mestu pristala ekipa Charisma. Drugo mesto je pripadlo ekipi Nika, tretje pa je osvojil slovenski krmar Igor Lah na jadrnici CEEREF.  

Slovenska ekipa CEEREF z Igorjem Lahom za krmilom, na tretjem mestu v Cascaisu in v pokalu RC44 2018 

Uvrstitve Cascais 2018

  1. Charisma (MON 69)
  2. Team Aqua (GBR 2041)
  3. Team Ceeref (SLO 11)
  4. Team Nika (RUS10)
  5. Artemis Racing (SWE44)
  6. Bronenosec Sailing (RUS 18)
  7. Aleph Racing (FRA17)
  8. Mirpuri Foundation ()

 

Pokal RC44 2018

  1. Charisma (MON 69)
  2. Team Nika (RUS10)
  3. Team Ceeref (SLO 11)
  4. Team Aqua (GBR 2041)
  5. Artemis Racing (SWE44)
  6. Bronenosec Sailing (RUS 18)
  7. Peninsula Petroleum (GBR 1)
  8. Aleph Racing (FRA17)
  9. Tavatuy Sailing Team (RUS 21)

RC44 class

Foto: Tomaž Čopi, RC44 Class(Martinez studio)