Žiga Polanec se naglo bliža cilju in povečuje prednost pred zasledovalci

Posodobljeno 28.11.2018 ob 22.00

Letošnje prečkanje Atlantika (Atlantic Rally for Cruisers) se preveša v drugo polovico. Slovenski jadralec Žiga Polanc pluje izvrstno. V sedmih dneh plovbe je preplul že 1480 nmi. Do cilja ga loči le še dobrih 600 nmi. Ves čas pluje v odličnem tempu. Hitrost približevanja cilju (VMG - velocity made good) pri Žigu znaša med 8,5 in 9,5 vozla. Od zasledovalcev je hitrejši skoraj za cel vozel. Glede na hitrost plovbe, ga v cilju pričakujejo že 1. decembra, kar je kar dva dni prej, kot je pred pričetkom regate predvidel organizator.

Na drugem mestu pluje jadrnica Axeline 2. Pluje z zaostankom 110 nmi. Via Nostra, ki je pred dvema dnevoma plula na drugem mestu, je zdrsnila na šest. V ospredje, na trenutno tretje mesto se je povzpela Angleška jadrnica The Project. Jadrnica je tipa Sigma 38, in je skoraj polovico krajša od Polančeve X65. Pluje izjemno hitro in je prva v skupini Potovalne jadrnice C.

Žiga Polanc je na svoji jadrnici Nika prevzel vodstvo na regati.

Posodobljeno: 26.11.2018 ob 12.00

Po nekoliko slabšem začetki, Žiga POLANC jadra izjemno dobro. Od izplutja na Zelenortskih otokih je preplul že 970 nmi Atlantika. Do cilja ga loči še dobrih 1100 nmi. Pred zasledovalcem, jadrnico Via Nostra, si je nabral že neverjetnih 80 nmi prednosti, pred trenutno tretje uvrščeno pa 90 nmi. Trenutno pluje s hitrostjo 8,2 vozla, medtem ko zasledovalci plujejo s hitrostjo 7 – 7,5 vozla. Je prvi med vsemi jadralci, v skupini Potovalne jadrnice in v skupini Potovalne jadrnice A. Če bo nadaljeval s tem tempom, bo v cilj priplul prej kot smo planirali. Lahko se zgodi, da bi v cilju že 2.12.2018 v jutranjih urah.

Atlantic Rally for Cruisers 2018

Prva skupina jadrnic, ki pluje na letošnjem ARC+ je včeraj izplula izpred marine Mindelo na Zelenortskih otokih.

Druga etapa skupine jadralcev, ki pluje na letošnjem ARC+ (Atlantic rally for Cruisers +), je izplula na drugo etapo. Izpred marine Mindelo na otoki St. Vicente, enem izmed Kapverdskih – Zelenortskih otokov, so se podali preko Atlantika, proti Santa Licii. V 10 vozlih severovzhodnega vetra so ob 12:45 najprej prečkali štartno linijo katamarani in trimarani, ob 13:00 pa so jim sledile še enotrupne jadrnice.

Med letošnjimi udeleženci regate je tudi slovenski jadralec Žiga Polanec, ki je bil najhitrejši na prvi etapi regate od Kanarskih do Zelenortskih otokov. Pluje na jadrnici X-Yachts X65 z imenom Nika. Tokrat je začel nekoliko slabše. Trenutno pluje na skupnem 34. mestu. V skupini potovalnih jadrnic je trenutno na 23. mestu, v skupini Potovalne jadrnice A pa na 11. mestu. Pluje s hitrostjo 3,8 vozla, do cilja ga loči še 2001 nmi.

Trenutno najhitreje pluje jadrnica Via Nostra tipa Boreal 55. Za krmilom je Michael Klemm. Proti zahodu napredujejo s hitrostjo 7,1 vozla. Do cilja jih loči še 1942 nmi. Če bodo nadaljevali s tem tempom, jih v cilju lahko pričakujemo 3.12.2018 ob 17.00 uri.

Najhitrejše jadrnice pričakujejo v ciljni marini Rodney Bay na otoku Santa Lucia od 3. decembra dalje.