Jean-Luc Van Den Heede, Golden Globe Race

Po 212 dneh samostojne plovbe okoli sveta je v Les Sables d'Olonne, cilj regate Golden Globe Race, priplul Jean-Luc Van Den Heede.

Francoz se v zgodovino ne bo zapisal le kot zmagovalec regate, temveč tudi kot najstarejši jadralec, ki mu je uspelo samemu jadrati okoli sveta. Znamenitemu britanskemu jadralcu siru Robinu Knox-Johnstonu je v tej plovbi vzel kar dva naziva. Britanec je bil doslej edini jadralec, ki je končal regato Sunday Times Golden Globe Race pred 50 leti. Leta 2007 pa je postal najstarejši jadralec, ki je sam objadral svet. Na regati 5 Oceans Race leta 2007 je bil star 68 let.

Francoz je za plovbo okoli sveta potreboval 212 dni 23 ur 12 minut in 19 sekund. Dosežek verjetno ne bi bil nič posebnega, če bi jadralci na tej regati lahko pluli z modernimi jadrnicami. Vendar ta regata ni enaka drugim modernim regatam. Organizirana je bila ob 50. obletnici prvega uspešnega samostojnega jadranja okoli sveta brez zunanje asistence. Jadralci morajo pluti na tovarniških jadrnicah, ki merijo med 9,75 in 10,97 m. Izdelane morajo biti pred letom 1988. Pred 50 leti je namreč sir Robin Knox-Johnston svet obplul sam na jadrnici Suhaili, ki je v dolžino merila 32 čevljev. Plul je brez modernih elektronskih navigacijskih instrumentov, ki so na regati ob 50. obletnici prepovedani.

V cilju regate, v francoskem pristanišču Les Sables d'Olonne, je zmagovalca pričakal sam sir Robin Knox-Johnston in mu kot prvi čestital:

»Čestitam za izjemen dosežek. Pri vseh težavah, ki ste jih imeli s priponami, da je jambor ostal pokonci, ste uspešno prijadrali do cilja. Žal mi je, da nisem več najstarejši jadralec, ki je sam objadral svet, a naziv ne bi mogel pripasti boljši osebi.«

Izjemno veseli Jean-Luc Van Den Heede je dodal:

»Pred težavo z jamborom sem imel 2000 nmi prednosti pred zasledovalci. Popravilo me je stalo enega tedna časa in izgubil sem 500 nmi prednosti. Ko sem se vrnil v Atlantik, se mi je zasledovalec Mark Slats še naprej približeval in ogrožal moje vodstvo. Ko sem plul proti Azorom, sem imel samo eno možnost. Pluti sem moral proti severu, kolikor hitro je to mogoče. Le dan za tem, ko sem spremenil smer plovbe, mi je Mark Slats sledil. Po vremenski napovedi sem sklepal, da pluje direktno proti sistemu visokega tlaka. In dan za tem je obstal v tem območju in je tam še danes. No, jaz sem pa v cilju.«

Kot drugi je v cilj priplul Mark Slats. Za zmagovalcem je zaostal slaba dva dni. Za plovbo je potreboval 214 dni 12 ur 18 minut in 43 sekund. Ker je med plovbo vzpostavil nedovoljen kontakt s svojo kopensko ekipo, si je prislužil 36-urno kazen. Zato njegov dosežek znaša 216 dni 00 ur 18 minut in 30 sekund.

Regate se je udeležilo 30 jadralcev. Trenutno sta dva že v cilju, le še štirje pa plujejo proti cilju. Drugi tekmovalci so že odstopili.

Zmagovalna jadrnica:

  • Ime: Matmut
  • Tip: Rustler 36
  • Navtični arhitekt: Holman & Pye
  • Ladjedelnica: Rustler Yachts
  • Dolžina čez vse: 10,77 m
  • Dolžina vodne linije: 8,21 m
  • Širina: 3,35 m
  • Ugrez: 1,67 m
  • Teža:  7623 kg
  • Površina jader: 64,38 m2