Luka Zabukovec, Attila Toth, Levente Borda ,Jadralni klub Jadro Koper

Regato optimistov Koper Europa Cup je drugič zapored osvojil Luka Zabukovec. Branilec lanske zmage je povedel že v petkovih uvodnih plovih in na vrhu rezultatske lestvice ostal vse do zadnje preizkušnje.

Jadralni klub Jadro Koper je konec tedna gostil tridnevno kriterijsko regato Koper Evropa Cup, na kateri je sodelovalo 128 krmarjev iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Finske, Slovaške in Madžarske. Malenkost več kot polovica tekmovalcev je bila Slovencev, ki so v Kopru lovili točke za uvrstitev v reprezentanco, medtem ko je 61 tujih gostov k nam prišlo na priprave in po nove izkušnje pred začetkom sezone. Ta se v severnem delu Evrope namreč začne nekoliko pozneje kot v Sredozemlju, kjer so prvi koledarski dnevi pomladi že prijetno topli.

Sončno vreme s temperaturami nad 15 °C je udeležence razvajalo vse od prvega starta, ko so se na progo podali razdeljeni v dve skupini. Prvi je suvereno poveljeval Luka Zabukovec, v drugi pa so se v ospredju izmenjevali Levente Borda (HUN), Attila Toth (HUN) in domačin Maj Petrič. V zmernem maestralu so se regate hitro vrstile in tekmovalni program je potekal brez zapletov. Vzorni so bili tudi nastopi mladih športnikov, saj so člani mednarodne žirije v treh dneh dosodili samo en kazenski obrat.

Gostitelje je dodatno osrečil Luka Zabukovec, ki je ciljno linijo prečil kar šestkrat neporažen in na koncu prepričljivo slavil skupno zmago.

»Na tekmovanje sem se temeljito pripravil že dan pred začetkom. Skrbno sem preveril vso opremo in si natančno ogledal vetrovno napoved. Na dan regate sem nato šel na morje nekoliko prej, z namenom, da ocenim razmere. Vse to je pripomoglo k uspehu, s katerim sem zelo zadovoljen, saj sem si izboljšal položaj na kriterijski lestvici. Moj glavni cilj sezone je namreč uvrstitev v prvo postavo in nastop na svetovnem prvenstvu razreda optimist, ki bo julija na karibskem otoku Antigua,« je ambicije za prihajajočo sezono razgrnil član koprskega Jadra.

Skrbno pripravljen načrt za naskok s tretjega na drugo mesto je imel tudi Martin Fras, ki je dve regati pred koncem za madžarskim nasprotnikom Leventejem Bordo zaostajal šest točk. Madžaru se je v predzadnji bitki približal na tri točke razlike, v odločilnem obračunu pa ga prehitel za štiri mesta, kar bi teoretično zadostovalo za prevzem drugega mesta, če se ne bi med njima znašel Mario Val Colarich, ki je pomotoma jadral v napačni skupini. Po diskvalifikaciji Colaricha je tako Fras ostal na tretjem mestu z enakim izkupičkom kot Borda.

Pri dekletih so si zmagovalni oder delile Boroka Feher (HUN), Yelyzaveta Levandovska (SLO) in Alenka Valenčič (SLO).

Vir: JZS.si