Nedeljski nalivi so odplaknili tretji tekmovalni dan Pokala Burje, ki se je zaradi slabih vremenskih pogojev končal s štirimi izpeljanimi regatami. Zadnjo izbirno tekmo za razred optimist je dobil Svit Dujmovič Šterpin ter z zmago poskrbel za preobrat na kriterijski lestvici.

Čeprav smo zakorakali že globoko v pomlad, konec tedna o soncu in maestralu, ki jadralce običajno razveseljuje v maju, ni bilo ne duha ne sluha. Razen petka, ko so imeli udeleženci Pokala Burje skorajda idealne pogoje, je v soboto in nedeljo prevladovalo kislo vreme z obilico dežja in komaj kaj vetra. Regatni odbor jadralnega kluba Burja je dane razmere pametno izkoristil in veljavnost prireditve zagotovil že prvi dan s štirimi plovi, medtem ko jim je preostanek programa odplaknil dež.

V konkurenci 70 krmarjev iz 12 slovenskih in italijanskih klubov je bil najboljši Svit Dujmovič Šterpin (6 točk), samo točko več je imel drugouvrščeni Luka Zabukovec (7 točk), Tarin Pečar (10 točk) pa si je poleg skupnega tretjega mesta prijadrala še zmago med dekleti. Slovesno podelitev v prostorih JK Burja sta z drugim in tretjim mestom zaokrožili Yelyzaveta Levandovska in Alja Petrič.

POLOVICA REPREZENTANČNIH MEST JADRALNEMU KLUBU JADRO KOPER

Z razglasitvijo uradnih rezultatov je postal dokončen tudi seznam kandidatov, ki bodo Slovenijo zastopali na evropskem in svetovnem prvenstvu razreda optimist. V prvi postavi bodo julija na karibskem otoku Antigua nastopili Luka Zabukovec (JK Jadro), Svit Dujmovič Šterpin (JK Pirat), Maj Petrič (JK Jadro), Martin Fras (JK Izola) in Alja Petrič (JK Jadro). Vodja odprave bo Sandi Dekleva, glavni trener pa Jan Orel.

Sestava za evropsko prvenstvo, ki bo med 22. in 29. junijem razprla jadra pred francoskim polotokom Crozon, bo štela sedem članov. Reprezentančni dres bodo oblekli Valentin Štravs (JK Jadro), Liza Levandovska (PD Piran), Tarin Pečar (JK Jadro), Peter Koprivec (JK Burja), Mario Val Colarich (JK Jadro), Alenka Valenčič (JK Burja) in Gašper Babič (JK Izola). Za glavnega trenerja je bil določen Jakob Božič.

Foto: Dragan Sinožič