Žan Luka Zelko EP laser

V portugalskem mestu Porto so po dvanajstih regatah okronali nova evropska prvaka - v razredu laser standard je to postal Lorenzo Brando Chiavarini (GBR), v razredu laser radial pa Anne Marie Rindom (DEN), ki je prekinila je triletno vladavino Marit Bouwmeester (NED).

Edini slovenski predstavnik v moški olimpijski disciplini laser standard, Žan Luka Zelko, je nastope sklenil na 23. mestu v evropski konkurenci in bil 33. v skupnem seštevku.

"Danes smo uspeli narediti še dva plova. S svojim jadranjem sem vsekakor zadovoljen. Vidi se velik napredek, čeprav me čaka še veliko treninga pred svetovnim prvenstvom, kjer se bodo delile olimpijske norme. Nekega dosti boljšega rezultata nisem pričakoval zaradi poškodbe hrbtenice in pomanjkanja treninga, si ga pa želim in vem na čem moram delati, da bom še bolj enakovreden najboljšim," je dosežek komentiral 25-letni Mariborčan.

Zmagal je Mattherw Wearn (AUS) pred Samom Meechem (NZL) in Lorenzom Brandom Chiavarinijem (GBR), ki je prvič postal prvak stare celine.

V razredu laser radial je zlato osvojila Anne Marie Rindom (DEN), na drugem mestu je končala branilka naslova Marit Bouwmeester (NED), medtem ko si je bron ponovno prijadrala Emma Plasschaert (BEL). Kim Pletikos je v konkurenci 123 tekmovalk iz 42. držav zasedla 46. mesto med Evropejkami in 58. absolutno. Lin Pletikos je za starejšo sestro zaostala za dve mesti.

Kim Pletikos, Lin Pletikos