Žan Luka Zelko

Na finalu svetovnega pokala le peščica jadralcev.

Na zadnji regati svetovnega pokala, ki se danes začenja v Marseillu, bosta nastopila dva slovenska jadralca - laserist Žan Luka Zelko in kajtar Toni Vodišek. Športnici leta, Tina Mrak in Veronika Macarol, bosta finale izpustili zavoljo treningov na Portugalskem.

MARSEILLE - 208 posadk iz 40 držav se bo od danes do nedelje na morju pred Marseilom potegovalo za naslov zmagovalca svetovnega pokala v enajstih disciplinah. Med sodelujočimi bosta zgolj dva Slovenca - olimpijski kandidat v razredu laser standard Žan Luka Zelko in kajtar Toni Vodišek.

"Imel sem nekaj dni časa, da potreniram na prizorišču in moram reči, da sem s pogoji zelo zadovoljen. So popolno nasprotje tistega, kar smo imeli na nedavnem evropskem prvenstvu v Portu. Veter mi zelo ugaja, saj je podoben slovenskim razmeram, pa tudi sicer mi je Marseille z okolico izjemno všeč. Obenem je to moja zadnja pripravljalna tekma pred svetovnim prvenstvom na Japonskem. Število tekmecev je sicer manjše od pričakovanj, a na glede na to, bom regato izkoristil za dober trening," je nad okrnjeno udeležbo, ki bo štela zgolj sedem laserjev, nekoliko razočaran Žan Luka Zelko.

Toni Vodišek

Več dela bo imel s tekmeci Toni Vodišek, ki bo valove rezal v kategoriji kitebording.

"Na seznamu prijavljenih je 25 jadralcev, vključno z najboljšo deseterico na svetovni jakostni lestvici. Sam pričakujem uvrstitev med prvo peterico, ciljal pa bom stopničke. Za to sem veliko delal in dobro formo že potrdil s petim mestom na nedavnem svetovnem prvenstvu. Sedaj si želim uspeh še nadgraditi," je o ambicijah odkrito spregovoril Vodišek, ki je v Provanso prišel tudi z namenom, da spozna regatno polje, kjer bo kajtanje 2024 doživelo olimpijsko premiero.

Prvi dami slovenskega jadranja, Tina Mrak in Veronika Macarol bosta zadnjo etapo svetovnega pokala izpustili zaradi priprav na Portugalskem. Tam bosta do nadaljnjega pilili tehniko v podobnih razmerah, kot prevladujejo na Japonskem, kjer ju avgusta čaka svetovno prvenstvo razreda 470, predolimpijska regata in za konec še uvodna tekma novega cikla svetovnega pokala.

Zaradi preskromne udeležbe in logističnih zapletov z dostavo jadrnice bosta zadnjo pokalno etapo izpustili tudi Kim in Lin Pletikos.

Vir: JZS.si