Liam Orel, Aniz

Liam Orel: "Po zlatu si želim počitnic, po počitnicah pa olimpijske norme"

Koprski jadralec Liam Orel je na mladinskem svetovnem prvenstvu razreda finn, ki ga je od torka gostil italijanski Anzio, osvojil zlato medaljo v konkurenci do 19 let. Po uspešno opravljenih maturitetnih izpitih in odličju v olimpijskem enosedu ima sedaj le še eno neizpolnjeno željo - počitnice!

Anzio, Italija, 21. julij 2019 - Odgovor, kdo so najboljši krmarji razreda finn v starostnih skupinah U19 in do 23 let je ponudil že predzadnji tekmovalni dan, ko si je zmago v skupnem seštevku prijadral lanski podprvak Oskari Muhonen iz Finske, v konkurenci do 19 let pa Liam Orel, ki si je v desetih regatah nabral neulovljivo prednost 57 točk. V sklepni plov se je Koprčan zato podal neobremenjen in sproščeno odjadral še zadnjo regato. 

"Pogoji so bili ves teden zelo težki. Imeli smo malo vetra, kar mi sicer ustreza, a je bil zelo spremenljiv. Če nisi izbral prave stranice regatnega polja, si bržkone ostal v ozadju. Tudi vožnja po sredini proge ni bila varna izbira. Res se je bilo potrebno odločati za skrajnosti in veliko tvegati," je dejal Orel, ki z izjemo zadnjega plova ni veliko grešil. "Ko je veter po zadnjem startu obrnil v desno, sem izgubil štiri mesta, na krmni stranici, kjer sem jadral po sredini, pa me je prehitelo še dvanajst tekmecev," je bilo v Orlovem glasu zaznati kanček jeze, saj je zaradi slabše taktične poteze zdrsnil s petega na končno osmo mesto. "Vseeno sem osvojil vse, kar sem želel in dosegel več, kot sem pričakoval," je po kratkem razmisleku še dodal član koprskega Jadra.

Slednji se na olimpijske kvalifikacije decembra v Melbourne najverjetneje ne bo podal, bo pa olimpijsko normo lovil prihodnje leto v Genovi, kjer smatra, da ima več možnosti. "Problem je, da letos v Evropi ne bo več veliko regat za finne. Jaz si bom najprej privoščil počitnice, ker sem po maturi in prvenstvu popolnoma izčrpan, potem pa septembra začnem s pripravami. Udeležil se bom regate na Gardskem jezeru, s Federicom Colaninnom se dogovarjam za skupne treninge, nakar bom formo stopnjeval do aprila. Če bo v Genovi malo pihalo, sem lahko zelo hiter," je načrte razgrnil mladi up slovenskega jadranja, pred katerim je zelo negotova prihodnost. Razred finn namreč po Tokiu 2020 ne bo več olimpijska disciplina, alternative za jadralce, težje od 85 kilogramov, pa mednarodna jadralna zveza ne ponuja.

Liam Orel, Aniz
Orel je v Anziu uresničil oba zadana cilja, izboljšal je lansko uvrstitev na 20. mesto, v kategoriji U19 pa bron pretopil v zlato

KONČNI VRSTNI RED - 28 jadralcev, 11 regat, odbitek najslabše

  1. FIN Oskari Muhonen - 34 točk
  2. ESP Joan Cardona - 50 točk
  3. SUI Nils Theuninck - 52 točk

...

  1. SLO Liam Orel - 100 točk

U19

  1. (skupno 8.) SLO Liam Orel - 100 točk
  2. (skupno 17.) ITA Paolo Freddi - 151 točk
  3. (skupno 18.) ITA Roberto Rinaldi - 159 točk