Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Tina Mrak, Veronika Macarol, JZS

Drugi dan predolimpijske regate so 363 jadralcev iz 47 držav na morju pred Enošimo pričakale popolnoma drugačne razmere kot na začetku tekmovanja. Za razliko od prvega dne je v zalivu Sagami pihalo komaj 10 vozlov vetra, po katerem sta obe slovenski posadki odjadrali le eno regato.

To sta Tina Mrak in Veronika Macarol v konkurenci 20 ekip razreda 470 končali na četrtem mestu in po odbitku najslabšega rezultata, včerajšnjega šestega mesta, nazadovali na skupno peto mesto. Z drugo posamično zmago sta vodstvo prevzeli Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar (2 točki), tesno za petama sta jima Japonki Ai Yoshida in Miho Yoshioka (3 točke), na tretjem mestu pa sta trenutno Francozinji Aloise Retornaz in Camille Lecointre (5 točk).

Žan Luka Zelko, JZS

V disciplini laser standard je Žan Luka Zelko zaradi sodniške kazni pristal v začelju flote.

“Pred startom sem se skušal čim bolje pripraviti in se pravilno odločil glede startnega položaja, naredil pravzaprav vrhunski start, a dvajset sekund kasneje dobil kazen ter moral narediti 720-stopinjski obrat. V prvi orci sem se potem skušal nekako prebiti naprej, pridobiti izgubljene metre, a je bilo težko, saj sem bil pod skupino tekmecev, ki so mi kradli veter, pa tudi svež veter so oni dobili pred mano. Na prvi privetrni oznaki sem imel tako kar velik zaostanek, zato sem se v drugi orci odločil, da tvegam, kar se da, in s tem morda pridobim nekaj mest, a se je ta odločitev izkazala za napačno. Z današnjim rezultatom tako nisem najbolj zadovoljen, a tukaj sem zaradi treninga, ne samo zaradi rezultata,” je po ponesrečenem nastopu dejal Zelko, ki je s 44 točkami po treh regatah na 27. mestu.

Skupini 35 laserjev še naprej poveljuje Novozelandec Sam Meech (3 točke), Norvežan Hermann Tomasgaard je s piko zaostanka drugi (4 točke), Francoz Jean Baptiste Bernaz pa tretji (5 točk).

Vir: JZS.si;

Komentarji