Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Tina Mrak, Veronika Macarol, JZS

Drugi dan predolimpijske regate so 363 jadralcev iz 47 držav na morju pred Enošimo pričakale popolnoma drugačne razmere kot na začetku tekmovanja. Za razliko od prvega dne je v zalivu Sagami pihalo komaj 10 vozlov vetra, po katerem sta obe slovenski posadki odjadrali le eno regato.

To sta Tina Mrak in Veronika Macarol v konkurenci 20 ekip razreda 470 končali na četrtem mestu in po odbitku najslabšega rezultata, včerajšnjega šestega mesta, nazadovali na skupno peto mesto. Z drugo posamično zmago sta vodstvo prevzeli Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar (2 točki), tesno za petama sta jima Japonki Ai Yoshida in Miho Yoshioka (3 točke), na tretjem mestu pa sta trenutno Francozinji Aloise Retornaz in Camille Lecointre (5 točk).

Žan Luka Zelko, JZS

V disciplini laser standard je Žan Luka Zelko zaradi sodniške kazni pristal v začelju flote.

“Pred startom sem se skušal čim bolje pripraviti in se pravilno odločil glede startnega položaja, naredil pravzaprav vrhunski start, a dvajset sekund kasneje dobil kazen ter moral narediti 720-stopinjski obrat. V prvi orci sem se potem skušal nekako prebiti naprej, pridobiti izgubljene metre, a je bilo težko, saj sem bil pod skupino tekmecev, ki so mi kradli veter, pa tudi svež veter so oni dobili pred mano. Na prvi privetrni oznaki sem imel tako kar velik zaostanek, zato sem se v drugi orci odločil, da tvegam, kar se da, in s tem morda pridobim nekaj mest, a se je ta odločitev izkazala za napačno. Z današnjim rezultatom tako nisem najbolj zadovoljen, a tukaj sem zaradi treninga, ne samo zaradi rezultata,” je po ponesrečenem nastopu dejal Zelko, ki je s 44 točkami po treh regatah na 27. mestu.

Skupini 35 laserjev še naprej poveljuje Novozelandec Sam Meech (3 točke), Norvežan Hermann Tomasgaard je s piko zaostanka drugi (4 točke), Francoz Jean Baptiste Bernaz pa tretji (5 točk).

Vir: JZS.si;

Komentarji