Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Žan Luka Zelko

V Enoshimi na Japonskem s svojimi nastopi na predolimpijski regati nadaljujejo tudi jadralci v razredu laser. Danes so odpeljali tri plove, naš Žan Luka Zelko je jadral zelo dobro in en plov zaključil kot tretji ter v skupnem seštevku napredoval na 18. mesto.

Po slabšem začetku v prvih dveh dneh predolimpijske regate sta mlademu mariborskemu jadralcu danes uspela dva zelo dobra plova. Vetra je bilo spet nekoliko več, med 8 in 12 vozlov, in pihal je, kot poroča Zelko, iz za tamkajšnje razmere nenavadne severne smeri. Na sporedu so bile tri regate in Zelko je dve zaključil med najboljšo deseterico.

Žan Luka Zelko: 

“Prvi plov sem zaključil kot tretji, v drugem sem na žalost v drugi orci preveč izgubil in končal na 18. mestu, v tretjem pa sem bil skozi celo regato v prvi deseterici in tudi končal kot deseti. Z današnjim dnem sem zadovoljen, predvsem tudi zaradi napredka v primerjavi z vsem, kar se je dogajalo včeraj in predvčerajšnjim.”

Žan Luka Zelko je po dobrem današnjem nastopu napredoval na skupno 18. mesto (75 točk). Spremenil se je tudi vrstni red vodilne trojice, v vodstvu je zdaj Šved Jesper Stalheim (14 točk), na drugo je zdrsnil Novozelandec Sam Meech (23 točk), tretji je Avstralec Matt Wearn (27 točk).

Besedilo: Windpress, Jakica Jesih

Komentarji