Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

 • avtor: Igor Orlov
 • dimenzija: 270 x 200 mm,
 • obseg: 192 strani
 • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Tina Mrak - Veronika Macarol

Na predolimpijski regati se v ženski disciplini 470 ponavlja scenarij s svetovnega prvenstva. Po treh tekmovalnih dneh sta znova daleč spredaj britanska in japonska ekipa, za njima pa skoraj identičen vrstni red kot pred tednom dni na SP - Francozinji, Španki in slovenska naveza Mrak - Macarol na petem mestu. Drugi slovenski predstavnik, Žan Luka Zelko, je po šestih regatah 18. v enosedu laser standard.

Udeležencem predolimpijske regate v Enošimi ni dolgčas, saj se vsak dan srečujejo z drugačnimi vetrovnimi izzivi. Prvi dan jih je v zalivu Sagami pričakalo 15 vozlov juga in visok val, drugi dan so jih na morje pospremile šibke sape, danes pa so se preizkusili po nestalnem vetru, ki je pogosto spreminjal smer in ga je bilo izjemno težko prebrati.

V tako pestrih pogojih ni nič nenavadnega, da so tudi rezultati zelo raznoliki. Grešijo domala vsi, toda tisti, z najbolj konstantnimi nastopi, so v ospredju. V ženskem dvosedu 470 sta se tako domačinki Ai Yoshida in Miho Yoshioka v šestih plovih uspeli otresti večine tekmic razen britanskega para Mills - McIntyre, ki je minuli teden tukaj slavil naslov svetovnih prvakinj, tokrat pa zaostaja samo za eno točko. Lecointrejeva in Retornazeva iz Francije imata na tretjem mestu že deset pik viška, medtem ko sta Tina Mrak in Veronika Macarol po polovici izpeljanega programa na petem mestu z 28 točkami.

V enosedu laser standard je Žan Luka Zelko po slabšem začetku dve od današnjih treh regat zaključil med najboljšo deseterico. "V prvem plovu sem bil tretji, v drugem sem na žalost v drugi orci preveč izgubil in končal na 18. mestu, v tretjem pa sem bil vseskozi v prvi deseterici, kjer sem tudi končal. Z današnjim dnem sem zadovoljen, predvsem zaradi napredka po vsem, kar se mi je tukaj dogajalo včeraj in predvčerajšnim," je bil uspeha zadovoljen Mariborčan, ki je v skupnem seštevku napredoval s 27. na 18. mesto.

V floti 35 krmarjev je vodstvo prevzel Šved Jesper Stalheim (14 točk), na drugo je zdrsnil Novozelandec Sam Meech (23 točk), trenutno tretji pa je Avstralec Matt Wearn (27 točk). 

VRSTNI RED 

470 Ž - 20 posadk, 6 regat, odbitek najslabše

 1. JPN Ai Yoshida /Miho Yoshioka - 14 točk  
 2. GBR Hannah Mills/Eilidh McIntyre - 15 točk
 3. FRA Camille Lecointre/Aloïse Retornaz - 24 točk
 4. ESP Silvia Mas Depares/Patricia Cantero Reina - 27 točk
 5. SLO Tina Mrak/Veronika Macarol - 28 točk
 6. NED Lobke Berkhout/Afrodite Zegers - 30 točk
 7. POL Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar - 33 točk
 8. CHN Mengxi Wei/Haiyan Gao - 34 točk
 9. BRA Fernanda Oliveira/Ana Barbachan - 41 točk
 10. ITA Alessadra Dubbini/Benedetta di Salle - 47 točk 

LASER STANDARD - 35 tekmovalcev, 6 regat, odbitek najslabše

 1. SWE Jesper Stalheim - 14 točk
 2. NZL Sam Meech - 23 točk
 3. AUS Matt Wearn - 27 točk

...

 1. SLO Žan Luka Zelko - 75 točk

Komentarji