Žan Luka Zelko, trener Luka Radelič

Sreča je na strani pogumnih, bi lahko rekli ob dramatičnem razpletu, ki je sledil svetovnemu prvenstvu za laserje, na katerem je naš jadralec Žan Luka Zelko zasedel šesto mesto med (takrat še) državami brez norme ter tako olimpijsko vozovnico v razvrstitvi držav zgrešil za eno samo mesto. Po za Zelka ugodni končni razvrstitvi jadralcev na regionalnih 'Panam’ igrah, ki so se 11. avgusta končale v Limi, pa je Slovenija napredovala za eno mesto in norma je naša.

Da je Žan Luka Zelko Sloveniji prijadral olimpijsko normo, se je pravzaprav vedelo (oziroma vsaj zelo glasno špekuliralo na osnovi pravil Svetovne jadralske organizacije) že vse od zaključnega dneva Panam iger, a je bilo treba počakati še na uradno potrditev s strani Svetovne jadralske organizacije, ki je prišla danes. Zdaj je uradno, Žan Luka Zelko je Sloveniji prijadral olimpijsko normo!

Kako je prišlo do spremembe? Po pravilih Svetovne jadralske organizacije World Sailing se dve mesti državam dodelita tudi na tako imenovanih ‘regionalnih igrah’ - azijskih igrah (lani decembra) ter ‘Panam’ igrah, ki so se v Limi v Peruju zaključile 11. avgusta, in na katerih je z zmago mesto državi Gvatemali prijadral Juan Ignacio Maegli. Prav Gvatemala pa je bila na svetovnem prvenstvu ena od petih držav pred Slovenijo. Ker imajo regionalne igre glede dodelitve norme prednost pred svetovnim prvenstvom, je torej Gvatemalski jadralec zasedel mesto z regionalnih iger, s tem pa se je sprostilo njegovo mesto s svetovnega prvenstva, ki zdaj pripada Sloveniji. Žan Luka Zelko je tako Sloveniji prijadral olimpijsko normo v razredu laser. 

Žan Luka Zelko je presrečen: “Gvatemalski jadralec Juan Ignacio Maegli je bil predstavnik pete države, ki se je na svetovnem prvenstvu kvalificirala na olimpijado - a v pravilih World Sailinga je bilo določeno, da če bi se jadralec, ki je dobil mesto na svetovnem prvenstvu, na olimpijado uvrsti tudi na regionalnih igrah, v tem primeru na Panam games, da imajo te igre prednost in da bo vzel mesto od tam. Juan Ignacio Maegli je na Panam games zmagal, s tem pa se je odprlo eno mesto s svetovnega prvenstva in ker sem bil jaz šesti, hvala bogu, čeprav sem jokal, ko sem prišel v cilj, sem zdaj jaz zasedel to mesto in prišel notri. Za to kombinatoriko sem sicer vedel že od svetovnega prvenstva dalje, a se nisem želel nanjo preveč zanašati, saj je bilo odprtih preveč vprašanj.” 

Žan Luka Zelko je veselo novico izvedel ravno pred odhodom na Japonsko, kjer se je udeležil predolimpijske regate, ter seveda ni mogel skrivati veselja ter ganjenosti.

Žan Luka Zelko: “Občutki ob osvojitvi norme so težko opisljivi in vsakič, ko samo pomislim, kaj mi je uspelo, sem ganjen, ker vem, koliko odrekanja in koliko truda sem vložil, in ta je zdaj končno vsaj malo poplačan. Ti občutki so res nekaj posebnega in mislim, da kaj takega čutim prvič v življenju. To mi seveda daje tudi veliko nove motivacije in še višje cilje za v prihodnje.” Žan Luka Zelko si želi, da bi dobil tudi svojega uradnega trenerja: “Do tega uspeha mi je veliko pomagal trener Luka Radelić s Hrvaške, s katerim v letošnjem letu neuradno sodelujem, saj preko Jadralne zveze Slovenije nimam dodeljenega trenerja. Resno upam in si želim, da bi z Luko lahko nadaljeval, da ga bo Jadralna Zveza Slovenije potrdila kot uradnega trenerja in z njim sklenila pogodbo o sodelovanju za obdobje do olimpijskih iger, saj mu zaupam in najino skupno delo že prinaša tudi rezultate.”

Na Japonskem se je 25-letni mariborski jadralec udeležil predolimpijske regate, tej pa bo sledila še regata svetovnega pokala, na kateri pa bo nastopilo več jadralcev. “Iz Japonske bom res skušal potegniti čim več, da se bom lažje pripravil na naslednje leto.”

Na sliki: Žan Luka Zelko (desno), trener Luka Radelič (levo)

Besedilo: WindPress, Jakica Jesih