Sandi Dekleva, Gasper Strahovnik, Daniel Cante

Na mladinskem svetovnem prvenstvu razreda laser 4.7 v Kingstonu organizatorjem zaradi brezvetrja ni uspelo izpeljati zadnje načrtovane regate in tihe želje slovenske reprezentance so se uresnišile - Gašper Strahovnik se iz Kanade vrača z bronasto kolajno!

Član izolskega jadralnega kluba Burja je nastop v konkurenci 117 krmarjev iz 33 držav začel na četrtem mestu, od koder je tretji tekmovalni dan napredoval na skupno tretje mesto in pri tem vztrajal do konca. V enajstih plovih je enkrat zmagal, trikrat je bil drugi in nikoli slabši kot 14.

Drugi slovenski predstavnik, Daniel Cante​ (JK Izola)​, je krstni nastop na SP mladinskega razreda laser 4.7 sklenil na skupnem 21. mestu in šestem v kategoriji do 16 let.

"Cante je med prvenstvom storil nekaj manjših napak, predvsem v desetem plovu, kar ga je stalo boljše uvrstitve. Gašper Strahovnik pa je odlično jadral in izpolnil vse zastavljene cilje. Nekaj manjših težav je imel le v devetem plovu, ko močnejši veter enostavno ni prišel do njega. Ostale pogoje je s pomočjo odlične telesne pripravljenosti mojstrsko izkoristil in odjadral vrhunsko predstavo," je nastope slovenskih mladincev ocenil trener Sandi Dekleva.

"Potihem smo razmišljali celo o dveh medaljah, a tudi ena je izvrsten izplen. Zelo jima je koristilo sodelovanje z Rokom Stipanovičem, novim svetovnim podprvakom in njegovim trenerjem Jurajem Divjakinjo. Skupaj smo opravili več treningov, obrestovala pa se je tudi odločitev, da se na prizorišče odpravimo nekaj dni prej. Tako smo bolje spoznali teren in skovali uspešno strategijo," je ključne poteze v procesu priprav ​izpostavil Dekleva, ki je v strokovnem svetu Jadralne zveze Slovenije odgovoren za mladinske razrede.

Naslov prvaka je osvojil Italijan Niccolo Nordera (27 točk), med dečki starimi do 16 let pa Turk Derin Baytur.

KONČNI VRSTNI RED - Laser 4.7 - 117 tekmovalcev, 11 regat, odbitek najslabše

1. ITA Niccolo Nordera - 27 točk
2. CRO Roko Stipanović - 46 točk
3. SLO Gašper Strahovnik - 57 točk
...
21. SLO Daniel Cante - 160 točk

Na fotografiji: Sandi Dekleva, Gasper Strahovnik, Daniel Cante