Žan Luka Zelko

V Enoshimi na Japonskem, na prizorišču bodočih olimpijskih regat, se je danes tudi za jadralce v razredu laser začela prva regata svetovnega pokala v sezoni 2019/2020. Po nastopu na predolimpijski regati se te udeležuje tudi naš Žan Luka Zelko, ki je Sloveniji nedavno zagotovil olimpijsko normo v tem razredu. Po prvem dnevu je uvrščen na sredino flote.

Žan Luka Zelko: “Po dolgem čakanju na obali je okoli druge ure blago pihnilo in odšli smo na vodo ter naredili dva plova. V prvem sem končal na 40. mestu, v drugem pa na 13. in sem skupno na 26. mestu v konkurenci 51 jadralcev. V prvem plovu se žal nisem znašel, kot bi se moral, naredil sem preveč napak, in to me je stalo dvajseterice. V drugem plovu sem odjadral lepo, skoncentrirano, počasi sem pridobival in če ne bi v zadnji krmi izgubil dveh mest, bi končal enajsti, tako pa sem bil trinajsti, kar je še vedno lepa uvrstitev. Za naslednja dva dneva je napovedanega nekoliko več vetra, kako bo, bomo pa videli, saj se napoved tukaj zelo hitro spremnja.”

Kot poroča Zelko, je po eni napovedi za jutri napovedanega preko 30 vozlov vetra, po drugi, lokalni, pa ravno nasprotno, zelo šibak veter. Katera bo obveljala, bomo videli jutri. Čeprav gre za regato svetovnega pokala, pa jo naš jadralec jemlje predvsem kot dodaten dragocen trening.

Žan Luka Zelko: "Poskusil se bom osredotočiti na starte, s čimer sem imel v preteklosti največje težave. Ta nastop sicer še vedno jemljem predvsem kot odličen trening in čeprav je že več kot en mesec časovne razlike glede na termin iger prihodnje leto, si vseeno želim še boljše spoznati lokalne pogoje. Konkurenca bo podobna kot na predolimpijski regati, le da jih je zdaj nekoliko več, saj so prišli tudi jadralci iz držav, ki imajo dva ali več jadralcev, ki niso mogli nastopiti na predolimpijski regati. Startna linija je tako še bolj polna jadralcev in še težje je najti pravi startni položaj.”

Po prvem dnevu je v vodstvu Hrvat Tonči Stipanović (8 točk), drugi je Pavlos Kontides s Cipra (11 točk), tretji pa Britanec NIck Thompson (14 točk).