Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Way of Life, Gašper Vinčec

Svetovno prvenstvo za maksi jadrnice (Maxi Yacht Rolex Cup) ob svojem 30. jubileju gosti več kot 50 vrhunskih jadrnic z vsega sveta, razdeljenih v 4 skupine glede na njihove tehnične specifike. Dogodek, ki ga organizira jadralni klub Yacht Club Costa Smeralda v sodelovanju z Mednarodno zvezo maksi jadrnic in Rolexom, velja za izjemno zahtevno jadralno preizkušnjo. Na njem ne šteje razvrstitev glede na prihod v cilj, temveč je vsak rezultat ovrednoten tudi s količnikom, ki ga ima vnaprej določenega vsaka jadrnica. Dnevne obalne regate so se začele v ponedeljek, 2. septembra, zaključile pa se bodo v soboto, 7. septembra.

Za posadko 26,6-metrske jadrnice Way of Life na čelu z lastnikom in krmarjem Gašperjem Vinčecem je svetovno prvenstvo njen prvi nastop z novo jadrnico. Tekmuje v elitnem razredu najhitrejših jadrnic (»Maxi Racer«), in sicer skupaj z nekaterimi najboljšimi oziroma tehnološko najbolj popolnimi na svetu, kot so Rambler, Leopard in Highland Fling XI.

Prvi dan jadranja so zaznamovale spremenljive razmere, od popolnega brezvetrja do močnega vetra, v katerem je jadrnica Way of Life dosegla hitrost prek 23 vozlov. Povsem brez težav ni šlo, a je Gašper Vinčec kljub temu zadovoljen z iztržkom prvega dne in z nestrpnostjo pričakuje prihodnje dneve:

»Prebili smo led, brez nekega strahospoštovanja smo se spopadli z najboljšimi na svetu. Vedel sem, da ne bo enostavno, a smo kljub zahtevnosti in manjši težavi z dvigovanjem prednjega jadra v jadranju uživali. Iz našega prvenca smo se ogromno naučili in se veselimo jutrišnjega dne.«  

Way of Life, Gašper Vinčec

Way of Life, Gašper Vinčec

Komentarji