Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Po 21 dneh plovbe preko Atlantika se ekipe bližajo cilju. Plujejo ob vzhodni obali Brazilije. Do cilja v Urugvaju najhitrejšo ekipo loči le še 800 nmi.

Prva etapa letošnje regate Clipper se bo zaključila v Punta del Este v Urugvaju. Ekipe so uspešno preplule Atlantik in se vzdolž brazilske obale približujejo Urugvaju. V vodstvu je ekipa Qingdao. Do cilja jih loči le še 800 nmi. Pred zasledovalno ekipo Ha Long Bay, Viet Nam so si nabrali lepo prednost, ki trenutno znaša 106 nmi. Ekipa Dare To Lead, ki pluje na tretjem mestu, zaostaja že 248 nmi. Najpočasneje napreduje ekipa Imagine Your Korea. V 21 dneh plovbe po Atlantiku so si nabrali 558 nmi zaostanka.

Razmere na oceanu so muhaste. Vetrovi se vrtinčijo vzdolž obale. Ponekod pihajo s hitrostjo 40 vozlov, med njimi pa so pogosto luknje, ko so izjemno šibki oziroma jih sploh ni. Ekipa Seattle je v zadnjih 24 urah izkusila oboje. Iz močnih vetrov so zapluli v območje brezvetrja in se skoraj ustavili. Ekipama Zhuhai in Unicef, ki plujeta na petem in šestem mestu, se je območju brezvetrja uspelo izogniti in sta svojo prednost pred ekipo Seattle povečali za 50 nmi. Podobne vremenske razmere se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih dneh. Nekatere ekipe v tem vidijo priložnost, da izboljšajo svoje pozicije, druge pa kot nevarnost, da izgubijo kako mesto.

Trenutno stanje: 10.11.2019 ob 9:00

Ekipe vlagajo še zadnje moči v zaključek druge regate na letošnji Clipper Round the World.

Najhitrejši jadrnici Qingdao in Visit Sanya, China sta do cilja oddaljeni manj kot 300 nmi. Pred zasledovalno ekipo Ha Long Bay, Viet Nam imata 240 nmi prednosti.

Vodilni ekipi plujeta druga ob drugi. Qingdao, ki trenutno pluje na prvem mestu ima 1,7 nmi prednosti pred ekipo Visit Sanya, China. Zadnje milje pred ciljem v Punta del Este v Urugvaju bodo določile zmagovalca. Trenutno plujeta v ugodnih vremenskih razmerah in dosegata hitrosti plovbe okrog 12 vozlov. Zaradi muhastih vetrov je težko predvideti, kdaj bosta dosegli cilj. Ob obali se vrstijo področja močnih vetrov in področja brezvetrja.

Ekipe GoToBermuda, Punta Del Este in Zhuhai trenutno plujejo v prikritem načinu plovbe. Kako dobro napredujejo bomo videli jutri dopoldne, ko bo poteklo 24 urno plutje v prikritem načinu.

Ostale ekipe zaostajajo med 250 in 500 nmi. Možnosti, da se zavihtijo na prvo mesto praktično ni več.

Skipper jadrnice Chris Brooks je poslal sporočilo: »Zadnje področje šibkih vetrov smo prepluli izjemno dobro. Poiskali smo prehod na odprtem morju in pluli po robu področja brez vetra. Prepluti smo morali več milj. Hitrost plovbe se nam je zmanjšala zgolj za nekaj ur, nikoli pa se nismo popolnoma ustavili. To je razlog, da smo se prebili na prvo mesto.

Trenutni vrstni red (10.10.19 ob 10:00): 

Mesto Ekipa Razdalja do cilja
(nmi)
Hitrost (SOG)
(vozli)
Zaostanek za vodilnim
(nmi)
1 QINGDAO 293.94 12.20 -
2 VISIT SANYA, CHINA 295.68 11.10 -1.74
3 HA LONG BAY, VIET NAM 538.48 6.00 -244.54
4 DARE TO LEAD 626.14 7.50 -332.20
5 SEATTLE 653.46 7.00 -359.52
6 UNICEF 660.50 6.40 -366.56
7 WTC LOGISTICS 693.89 6.80 -399.95
8 IMAGINE YOUR KOREA 793.48 7.10 -499.54
- GOTOBERMUDA Prikriti način plovbe do: 11 OCTOBER 2019 05.59
- PUNTA DEL ESTE  Prikriti način plovbe do: 10 OCTOBER 2019 17.59
- ZHUHAI Prikriti način plovbe do: 11 OCTOBER 2019 11.59

Komentarji