Transat Jaques Vabre

Danes ob 13. uri se je začel letošnji Transat Jaques Vabre. Izpred pristanišča Le Havre v Franciji se je na plovno podalo 59 jadralcev, ki bodo tekmovali v razredih Multi 50, Imoca60 in Class 40.

Najhitrejši bodo seveda trije tekmovalci na hitrih trimaranih Multi 50. Takoj po prečkanju startne črte so pospešili in plujejo s hitrostjo 20 vozlov proti zahodu. Nekoliko počasneje plujejo jadralci v najštevilnejšem razredu Imoca 60. Najhitrejši duo Kevin Escoffier in Nicolas Lunven plujeta s hitrostjo 15 vozlov. Preostali jadralci napredujejo slab vozel počasneje. Med najpočasnejšimi je letošnji favorit Alex Thomson. Trenutno pluje s hitrostjo 9 vozlov in za vodilnim parom zaostaja že 10 nmi.

V razredu Class40 trenutno najhitreje jadra britanska dvojica Fabien Delahaye in Sam Goodchild. Plujeta s hitrostjo 12 vozlov. Pred zasledovalcema, prav tako Britancema, Lukom Berryjem in Tanguyjem La Turquasom imata le 0,2 nmi prednosti.

Več o tem, kdo bo letos krojil usodo transata, bomo videli čez dan ali dva, ko se bodo razlike povečale in bodo jadralci iz Angleškega kanala zajadrali v Atlantik.

O poteku regate bomo pisali dnevno. Spremljajte nas redno. Dogajanje 29.10.2019 na tej povezavi.