Lomac Adrenalina 10.5

Italijanska ladjedelnica Lomac je predstavila novo plovilo iz serije Adrenalina z oznako 10.5.

Adrenalina 10.5 je najdaljše plovilo iz serije. Že samo ime pove, da je namenjeno adrenalinskim užitkom na vodi.

Ladjedelnica Lomac slovi po svoji inovativnosti. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so napihljivim čolnom dodali trdo dno iz stekloplastike. Evropske in svetovne ladjedelnice so jih začele kmalu posnemati in razvoj tako imenovanih RIB (rigid inflatable boat) plovil je trgu zagotovil ene najvarnejših vrst plovbe.

Ladjedelnica Lomac stalno skrbi, da je s svojimi modeli v ospredju svetovnega vrha, tako v inovativnosti, kot v kvaliteti. Dokaz temu je tudi novo plovilo Adrenalina 10.5. Gumenjak s trdim dnom pri svoji dolžini 9,62 m tehta vsega 2500 kg. Njegova širina znaša 3,5 m in zagotavlja stabilno plovbo tudi v razburkanem morju. Plovilo je grajeno izjemno kompaktno in omogoča vgradnjo dveh motorjev z maksimalno močjo po 400 KM. Za udobno a še vedno izjemno hitro plovbo okrog 50 in več vozlov pa bosta zadovoljevala dva motorja za močjo po 300 KM.

Lomac Adrenalina 10.5 ima v prednjem delu veliko sedežno garnituro, ki jo lahko uporabimo tudi kot prostor za obedovanje s prostorno mizo ali pa kot velika sončna ploščad. Pod krovom se skriva dvojna postelja in majhen WC. Krmar ima na voljo širok in udoben sedež, pod katerim je mobilna kuhinja s 50 l hladilnikom. Za njo so štirje veliki in udobni sedeži. Nasloni so zložljivi. Če jih premaknemo naprej, na krmi nastane velika sončna ploščad. Pod njo je velik skladiščni prostor v katerega lahko shranimo vso potrebno opremo. Če ste pristaš vgrajenih motorjev, se bo temu delu prostora treba odpovedati.

Test

Plovilo na testu, ki ga je opravil Maurizio Bulleri  iz »The Boat Show« italijanski navtični časopis je imelo nameščena dva Yamaha motorja s po 300 KM. Minimalna hitrost glisiranja je znašala 12 vozla. Motorji so se vrteli z 2100 obrati v minuti, poraba pa je znašala 37 litrov. Pri povečanji obratov motorja, je gumenjak dosegel udobno hitrost plovbe 25 vozla. Poraba je narasla le za 13 l/h in znašala 50 l/h oziroma le 2 litra na prepluto navtično miljo. Hitrost 30 vozlov dosežemo pri 3500 obratih motorja, poraba pa je narasla na 60 l/h. Če preračunamo na navtično miljo pa poraba ostaja enaka 2 l/nmi. Pri dodajanju plina je plovilo pokazalo svojo športno naravnanost. Zaradi svoje dolžine in širine je kljub močno razburkanem morju omogočalo udobno plovbo. Hitrost 50 vozlov je plovilo doseglo pri 5000 obratih v minuti. Če bi plin potisnili vse do maksimuma, do 6000 obratov v minuti, bi hitrost plovbe verjetno znašala okrog 56-57 vozlov. Žal je bilo morje preveč razburkano in plovba ne bi bila več varna.