Zadnje iz eTrgovine

34.90€

888 pristanov in zalivov, sedaj v barvah in z novimi, dopolnjenimi podatki. Knjiga je prenovljena in tekoče ažurirana za leto 2018. V njej so prikazani detajli zalivov in pristanišč s kratkimi opisi in oznakami za možnost priveza ter simboli za nevarne, ali pa neugodne vetrove, ki povzročijo na privezu samo neprijetno bibavico. V njem je tudi obilo ostalih uporabnih podatkov, kot so podatki o odpiralnih časih na bencinskih črpalkah, vse pomembne telefonske številke (kapitanij, marin zdravstvenih domov, …..) 

O knjigi:

  • izdaja: 6. dopolnjena izdaja
  • avtor: Karl-H. Bestandig
  • slovenska izdaja: Gorazd Cizej
  • strani: 120
888 pristanov in zalivov

Zadnji video

Podjetje Artemis Tehnologies je predstavilo nov revolucionaren način pogona plovila brez emisij. Trenutni koncept predvideva izkoriščanje moči vetra za pridelavo energije med plovbo.

Artemis je dobro znano ime iz Pokala Amerike. Je podjetje, ki razvija visoko kvalitetna plovila in tehnologije povezane z navtiko. Tokrat so predstavili koncept potniškega plovila, ki bo zelo podoben hitrim katamaranom, ki jih spremljamo v Pokalu Amerike. Imel bo dve bistveni razliki. Bo avtonomno plovilo brez posadke in imelo bo vgrajen sistem, ki bo omogočal plovbo brez emisij. Na hidro krilu, pod vodno gladino bo imel vgrajen inovativen način za regeneracijo energije, kot ga uporabljajo vozila v  Formuli 1. Futuristični katamaran bo v dolžino meril 45 m in bo lahko sprejelo do 50 potnikov. Za plovbo bo uporabljalo zgolj moč vetra. Ker bo plul na hidro krilih, kakršna vidimo na plovilih Pokala Amerike, bo dosegal izjemno visoke hitrosti plovbe. Kadar bo veter pihal s hitrostjo okrog 20 vozlov, bo to zadostovali za plovbo s hitrostjo okrog 50 vozlov. Plovilo bo del moči vetra izkoriščalo za pridelavo energije, zato bo potovalna hitrost znašala okrog 30 vozlov. Ko bo veter pihal s hitrostjo zgolj 8 vozlov, bo to zadostovalo za plovbo s hitrostjo s plovbo okrog 20 vozlov. Energije, ki se bo proizvedla, ko bodo pihali močnejši vetrovi, se bo shranila. S pomočjo sistema za regeneracijo energije, se bo hitrost plovbe v šibkih vetrovih zopet povečala na 30 vozlov. Plovilo bo sposobno pluti tudi v brezvetrju.

Kako bo delovalo plovilo, si poglejte v videu: 

Vir: www.artemistechnologies.co.uk

Komentarji