Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Jeanneau Sun Loft 47

Francoska ladjedelnica Jeanneau je najavila izdelavo nove serije plovil Sun Loft, ki bo primarno namenjena čarterskemu trgu.

Z novo serijo plovil bo ladjedelnica Jeanneau zapolnila veliko vrzel pri najemu plovil. To je verjetno prva serija plovil, ki je kadarkoli bila oblikovana z mislijo na trg izposoje plovil in ciljem, da v navtiko pritegne številne nove ljubitelje.

Prvo plovilo iz serije bo jadrnica Sun Loft 47. Z novim konceptom bo prava revolucija na trgu najema plovil. Prvenstveno bo namenjena organizatorjem jadranja, ki se bodo z lahkoto prilagodili novim trendom na trgu, izposoji posameznih kabin na plovilu in ne le izposoji celotnega plovila.

Jadrnica Sun Loft 47 je namenjena druženju

Pri oblikovanju so imeli v mislih plovilo, ki bo omogočalo druženje prijateljev na krovu, a kljub temu zagotovilo veliko mero zasebnosti. Plovilo bo imelo 6 kabin za 12 članov posadke in skiperja. Imelo bo 4 kopalnice s tuš kabinami. Dve kabini v krmi se bosta lahko pohvalili z lastnimi toaletami, prednje štiri kabine pa si jih bodo delile.

Inovativna zunanjost

Zunanjost plovila ima popolnoma nov koncept. Razporeditev prostora spominja na tisto, ki smo je vajeni na katamaranih. Krmarska obroča sta dva. Pomaknjena sta naprej in sta nameščena levo in desno od vhoda v podpalubje. Krma je v celoti namenjena druženju posadke. Klopi namenjene sedenju so pomaknjene na skrajni bok plovila. Na ograjo na boku so nameščeni nasloni, zaradi česar bo to prva jadrnica, ki bo v zunanjosti omogočala udobno sedenje. Krma bo v celoti pokrita s streho. Del strehe bo trden, del bo iz ponjave in jo bo mogoče odstraniti. Postavljena bo na posebno konstrukcijo, ki bo omogočala, da celotno krmo zapremo s ponjavami in na krmi uživamo tudi ob slabem vremenu.

Več informacij

Več informacij o plovilu Jeanneau Sun Loft 47 pri zastopniku za Slovenijo Just Perfect d.o.o., www.jeanneau-sailboats.si, tel: +386 51 604 395

Komentarji

Komentarji   

# miroslavni 06:43 09-05-2019
Še ena jadrnica namenjena temu, da bo večino časa na privezu.