Tina Mrak, Veronika Macarol, JZS

Na evropskem prvenstvu jadralnega razreda 470 v Sanremu so se uresničile zlovešče vremenske napovedi. Z vzhodne smeri je zapihal silovit levant, ki je povzročil veliko težav na regatnem polju in botroval mnogim okvaram opreme. Brez posledic je nista odnesli niti branilki naslova Tina Mrak in Veronika Macarol.

Četrti tekmovalni dan je morje pred Sanremom razpenilo 25 vozlov vetra, v katerem jo je nahuje skupil španski dvojec Xammar – Rodriguez, ki je v boju za skupno tretje mesto ostal brez jamborja. Enaka usoda je doletela tudi Nemki Frederike Loewe in Anno Markfort, medtem ko je desetouvrščeno Grkinjo Mario Bozi prečnik tako silovito udaril v glavo, da zadnje preizkušnje ni mogla odjadrati.

Regata ni minila brez preglavic niti za najboljši slovenski predstavnici Tino Mrak in Veroniko Macarol.

“V dopoldanskih urah smo jadrali po vetru med 20 in 25 vozli. Zgodilo se nama je vse, od tega, da sva se zvrnili, do tehničnih težav, zaradi česar sva prišli v cilj z 10-minutnim zaostankom za zmagovalkama in dobili “dnf”. Potem smo se vrnili na obalo, kjer smo nekaj ur čakali, da se veter poleže. Pozno popoldne so nas ponovno poslali na morje, saj naj bi bile razmere boljše, vendar temu ni bilo tako. Kljub vsemu smo odjadrali še eno regato, v kateri sva bili kljub velikim težavam z vetrom in valovi deveti. Veseli sva, da se nisva poškodovali, saj mnoge jadralke niso imele te sreče,” se je s potekom sprijaznila Tina Mrak.

Dva dneva pred koncem Slovenki zasedata 17. mesto v skupni razvrstitvi in 15. med Evropejkami. Za uvrstitev v torkovo regato za medalje morata nadoknaditi 33 točk, na voljo pa imata le še ponedeljkove tri regate. Na vrhu razpredelnice sta Britanki Hannah Mills in Eilidh Mcintyre (13 točk), sledita jima Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (18 točk) ter Španki Silvia Mas Depares in Particia Cantero Reina (24 točk).

V moški konkurenci imata Avstralca Matthew Belcher in Will Ryan (6 točk) zmago že skoraj v žepu. Najboljša Evropejca sta Šveda Anton Dahlberg in Fredrik Bergstrom na drugem mestu (13 točk), medtem ko sta na tretje kljub havariji napredovala Jordi Xammar in Nicolas Rodriguez (19 točk). Rok Verderber in Matej Planinšič sta po prevračanju v peti regati ostala skupno 65.

Foto 2: Razmere, s katerimi so se srečali jadralci na regatnem polju

Tina Mrak, Veronika Macarol, JZS

Vir: JZS.si; Foto: International 470 Class 2019