Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

V torek zvečer je zagorelo na sidrišču Široka pred luko Ist na istoimenskem otoku. Na pomoč so nemudoma priskočili člani prostovoljnega gasilskega društva z otoka Ist.

Požar naj bi na plovilu izbruhnil okrog 19.00 ure. Na krovu plovila je bila štiričlanska slovenska posadka. Očividci nesreče so posadko nemudoma evakuirali s plovila in jih prepeljali na obalo. Zaradi hitre pomoči v nesreči ni bil nihče poškodovan.

Člani gasilskega društva in delavci luške kapitanije so kraj nesreče zavarovali. Kljub gašenju požara jim ognja ni uspelo pogasiti. Plovilo je ob 21.00 uri pogorelo do vodne linije, nato pa se je potopilo na morsko dno. Leži na globini med 1 in 2 m.

Potopljena razbitina za zdaj ne predstavlja nevarnosti za plovni promet. Lastnik plovila jo bo moral dvigniti z morskega dna in odvleči z otoka Ist.

Požar na francoskem plovilu

Drug požar je izbruhnil na plovilu v četrtek v luki Milna na otoku Brač. Zagorelo je na 5,7 m dolgem plovilu z zunajkrmnim motorjem moči 165 kW.

Štiričlanska francoska družina se je na plovilo vkrcala okrog poldneva. Ko so prižgali motor, je začelo goreti. Mati in ena izmed hčerk sta v nesreči utrpeli telesne poškodbe. Druga hči in oče sta nesrečo preživela nepoškodovana. Poškodovani osebi so nemudoma odpeljali v Zdravstveni dom v Supetar, kjer so jima oskrbeli poškodbe.

Požar na plovilu je uspelo pogasiti gasilcem Prostovoljnega gasilskega društva Milna.

Kako se preventivno zaščititi pred požarom na plovilu?

Preventivo se lahko pred požarom zaščitite z avtomatskimi gasilnimi aparati, ki se bodo aktivirali, ko bodo prišli v stik z ognjem. S tem boste zavarovali svoje življenje, življenje vaše družine, posadke in svoje plovilo. Izjemno učinkovit in biološko razgradljiv gasilni aparat je PYRoff.

Vse o aparatu si lahko preberete na tej povezavi: PYRoff - gasilni aparat

Gasilni aparat PYRoff lahko naročite na tej povezavi: Naroči PYRoff!

 

 

 

 

 

 

Komentarji