Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

V prostorih Jadralnega centra Portorož so se srečali prijatelji, podporniki, sojadralci in člani kluba JK Pirat, da bi skupaj z našima olimpijkama Tino Mrak in Veroniko Macarol ter njunim trenerjem Tomažem Čopijem obeležili zaključek letošnje sezone ter na kratko pogledali tudi v prihodnost. 

Na žalost se je srečanje odvilo brez Veronike, ki doma okreva za pljučnico, zato je nekoliko več o letošnji sezoni povedala Tina: 

Tina Mrak:

“Sezona je bila kar razburljiva. Bilo je nekaj zelo uspešnih regat, nekaj manj uspešnih, ampak če potegnemo črto - s tretjim mestom na regati za pokal princese Sofie in šestim mestom na svetovnem prvenstvu, na prizorišču bodočih olimpijskih iger na Japonskem - mislim, da smo lahko kar zadovoljni. Evropsko prvenstvo z nekoliko slabšim rezultatom smo kar hitro pozabili ter se osredotočili na Japonsko, kjer smo stestirali novo jadrnico. Občutki so bili kar dobri. Ostaja še nekaj stvari, ki jih bomo skušali v prihodnjih nekaj mesecih odpraviti, nekaj težav imava še z jadranjem v orco, ampak verjamem, da bo tudi to odpravljeno v pozitivno in da je pred nami uspešna olimpijsko sezona.” 

Dekleti ter Tomaž so v naslednjih dneh načrtovali odhod na priprave na Portugalsko, kjer so pogoji podobni tistim v Enoshimi, vendar so jih zaradi Veronikine bolezni morali prestaviti na začetek prihodnjega leta. 

Tina o načrtih za olimpijsko sezono:

“Za prihodnjo sezono imava podoben program kot za letos, začenjamo januarja v Miamiju, sledi svetovno prvenstvo, ki bo že v začetku marca na Palmi de Mallorci, takoj za njim pa še regata za pokal princese Sofie. Temu bodo sledili trije sklopi priprav na olimpijskem prizorišču z regato finala svetovnega pokala, ki bo tudi zadnja pred OI v Enoshimi.”

Mitja Margon

Tina se je zahvalila tudi sponzorjem in podpornikom ter vsakemu v znak zahvale izročila darilno vrečko, v kateri so bili steklenica doma pridelanega olivnega olja družine Macarol ter, že tradicionalno, koledar. Besedo je nato predala Tomažu Čopiju, ki je bil kot običajno kratek in jedrnat, nekoliko več pa je v nadaljevanju povedal Mitja Margon, nedavno izvoljeni novi predsednik JK Pirat. Mitja je na kratko povzel nekaj dosežkov JK Pirat iz preteklosti ter se seveda z novimi načrti osredotočil na prihodnost.

Mitja Margon:

“Če dodamo še Dušanove, ki sicer niso bile zaporedne, bodo naslednje olimpijske igre že sedme zaporedne, na katerih bodo nastopili današnji člani Pirata. JK Pirat je eden od klubov, ki ima najširši razpon aktivnosti, od najmlajših do tekmovalcev v mladinskih kategorijah, v olimpijskih razredih, jadralcev na deski, tistih v foiling razredih (s krilci, op.a., kot na primer moth in waszp). Mislim, da take razvejanosti nima noben drug klub.” 

Mitja je pohvalil delo svojih predhodnikov:

“Nov izvršni odbor je prevzel klub v zdravi oziroma solidni finančni kondiciji, kar je zelo pomembno - in za to gre zahvala zadnjim štirim izvršnim odborom, ki so se res trudili - in kot rezultat lahko danes plačujemo račune v rokih, kar je zelo pomembno tudi za razmišljanje o bodočosti. Nenazadnje smo tudi v objektu, ki omogoča še bogatejše delovanje in širši nabor aktivnosti.”

Med glavnimi načrti za prihodnost je Margon omenil šolo jadranja, ki bi jo želeli ponuditi širši publiki, tudi nekoliko starejšim otrokom in odraslim, povečalo se bo tudi število regat, kot srednjeročni cilj pa so zastavili izvedbo enega evropskega ali svetovnega prvenstva letno tudi v razredih, ki sicer v klubu niso zastopani. 

Mitja Margon:

“Že Velikonočno regato bomo na željo sodelujočih podaljšali za en dan, tako da bo zdaj štiridnevna. Dodali smo novo regato, Foil Fight, v štirih različnih razredih in tudi v novem, olimpijskem, kite foil, ter v sodelovanju z društvom GoSAILING regato za razred RC44. GoSAILING je organiziralo to regato že lani ter pridobilo kandidaturo za prihodnje leto in zagotovo bo šlo za enega največjih športno-jadralskih dogodkov v 2020 pri nas. Želimo se odpreti tudi novim članom, eden od ciljev je tudi, da bi jih bilo do konca leta 2021 vsaj 200, še raje več. Za obstoječe člane pripravljamo tudi razne ugodnosti, popuste, uvedli bomo tudi nagrajevanje aktivnih članov, ki sodelujejo na regatah, saj ti s svojim prostovoljnim delom in donacijami doprinašajo klubu. Radi bi tudi okrepili sodelovanje z drugimi klubi, z našega področja in izven njega, saj verjamemo, da je v povezovanju prihodnost in večja moč.”

Tina se je na koncu uradnega dela srečanja najprej lepo zahvalila tudi Dušanu Puhu in njegovi ekipi na jadrnici Adriatic Europa, ki je tudi letos goste popeljala na jesensko jadranje po Piranskem zalivu - potem pa skupaj z Mitjo podelila še darilca najmlajšim jadralcem v razredu optimist. Njihov novi trener Matevž Ravnikar je ob tem povedal:

“Zelo lepo je delati z otroci, sploh pa z našimi, Piratovimi. Sam sem od svojega 18. leta preživel tisoč lepih trenutkov tukaj, in zdaj samo nadaljujem, kjer sem takrat končal.”  

Sledilo je druženje ob dobri kapljici ter pristnih primorskih okusih. 

Tini, Veroniki in Tomažu čestitamo za letošnje uspehe in jim seveda želimo kar največ  sreče in naklonjenega vetra v prihodnji, olimpijski sezoni. 

Iskrena hvala tudi vsem institucijam, podpornikom, sponzorjem in donatorjem, ki s svojo naklonjenostjo pomagajo, da lahko naši dekleti tako uspešno jadrata: Generali Investments, Luka Koper, Slovenska vojska, Avto Triglav, JZS, OKS, JK Pirat, Sailing point, Terranova, Turistično združenje Portorož, Marjetica Koper, Okolje Piran, Primafit, Tpg logistika, Jakica Jesih, Športni in mladinski center Piran, Občina Piran, Butik tiskovin, P&P group.

Hvala tudi medijem, ki zavzeto in korektno spremljate njuno jadralsko pot, jima s tem dajete še dodatnega zagona, hkrati pa ta lep šport predstavljate tudi širši javnosti. 

Tina Mrak - Veronika Macarol - Tomaž Čopi

Besedilo: WindPress - Jakica Jesih