Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Ponoči je vzdolž vzhodne jadranske obale zapihala izjemno močna burja. Veter je pihal s hitrostjo okrog 100 vozlov, nekateri sunki pa so presegli tudi to številko.

V marini Punat na otoku Krk so ponoči merilne naprave izmerile sunek vetra, ki je pihal s hitrostjo več kot 70 vozlov 130 km/h. Kvarner s Senjskimi vrati in Maslinica na zadarskem območju sta znani lokaciji z izjemno močno burjo. Tokrat pa je tako močno zapihala tudi v južnem delu.

Prvi videoposnetek je objavil časopis Slobodna Dalmacija. Nastal je v marini Baška voda. Kljub temu da so plovila privezana v marini, da nimajo razpetih jader, jih je močna burja nagnila, kot da plujejo s polnimi jadri.

Drugi videoposnetek, ki ga je objavil časopis Makarska danas, je nastal na območju Makarske, kjer je orkanski veter za seboj pustil pravo razdejanje. 

Komentarji