Revija Sail vsako leto podeli Pittmanove nagrade za inovacije v navtiki. Nagrada je dobila ime po Freeman K. Pittmanu, dolgoletnemu tehničnemu uredniku revije, ki je preminul leta 1996 zaradi hude bolezni.

Pittmanova nagrada za inovacijo se podeljuje vsako leto novim produktom v navtični industriji, ki so posebej inovativni. Pri izboru sodelujejo navtični novinarji, navtični arhitekti, specialisti za elektroniko in strokovnjaki za navtično opremo. Omenimo nekatere izmed njih: Nigel Calder (ekspert za navtične sisteme), Tom Burden (svtor številnih priročnikov z navtičnimi nasveti), Peter Nielsen (urednik revije SAIL),…

Kdo so dobitniki nagrad za inovacije v navtiki za leto 2014

Nagrade so razdeljene v kategorije križarjenje, tekmovalno jadranje, elektronika, navtični sistemi in varnost.

Letošnji absolutni zmagovalec je B&G SailSteer and SailTime ploter. Vgrajene ima številne inovacije, žirijo pa je prepričal, ker hkrati prikazuje največ potrebnih informacij za varno plovbo na enem zaslonu.

V kategoriji križarjenje so nagrade prejeli Jurgan Tool-Free Clevis Pin – avtomatski zatič za pritrjevanje jeklenih vrvi na jadrnicah, pri katerem ne potrebujemo dodatnega orodja, Pontos avtomatski vinč s štirimi hitrostmi in Raymarine Evolution Autopilot, ki spremlja gibanje plovila v treh smereh in se stalno prilagaja glede na specifičnosti plovila.

V kategoriji tekmovalno jadranje je nagrado prejel poseben zaščitni trak podjetja PROtect LOOPX, ki se je že izkazal na ekstremnem katamaranu AC 72 ekipe Oracle team. Podjetje Karver Systems je prejelo nagrado za stoper vrvi KJ Jammer. V ohišju so 3 premične čeljusti, ki vrv primejo z vseh smeri in zagotavljajo, da vrv v nobenem primeru ne zdrsi. Tretji nagrajenec v kategoriji je Southern Spars EC Torque. Nagrado so prejeli za navijalo jadra iz lahkih kompozitnih materialov. Četrti nagrajenec je podjetje Doyle Stratis za njihova nova jadra ICE Sails. Po čvrstosti se lahko primerjajo z ostalimi jadri iz karbonskih vlaken, njihova prednost pa je v trajnosti. Njihova jadra se že uporabljajo na plovilih Volvo Ocean Race.

V kategoriji elektronike je nagrado prejel že omenjeni ploter B&G SailSteer. DeLorme je prejel nagrado za inovativnost za izdelek inReach SE, ki je kombinacija GPS naprave in Iridium satelitskega telefona. Nagrado je prejelo tudi podjetje Garmin za uro Quatics, namenjeno najbolj zahtevnim navtikom.

V kategoriji navtičnih sistemov so nagrado prejela podjetja Blamar, Inno in Orbit. Blamar je prejel nagrado za inovativen sistem za polnjenje in nadzor akumulatorjev, Orbit za svoj sistem vrtljive toalete 7100, Inno pa za njihove napihljive rezervoarje za čisto ali fekalno vodo, ki jih lahko v nezasedene prostore plovila namestimo skozi majhne odprtine.

V kategoriji varnost sta prejela nagrado TeamO Back Tow, samonapihljiv reševalni jopič in WatchMate Vision za inovativen AIS sistem (sistem za avtomatsko identifikacijo plovil).

Vse nagrajence in njihovo inovativnost bomo predstavili v naslednjih številkah eNavtike.