Avstrijski državljan je ob 11:28 uri preko VHF postaje opravil nujni klic v center za iskanje in reševanje, ker je v plovilo začela udirati voda.

Avstrijski državljan je s svojim sinom plul na gliserju SeaRay 190, ki je  registriran v Nemčiji. Ko je v plovilo pričela udirati voda, je poklical na pomoč. Ker ni znal povedati natančne pozicije plovila, le da pluje nekje med otokom Hvarom in polotokom Pelješcem, so na pomoč nemudoma poslali plovilo pomorske policije, da jih poišče in jim nudi pomoč. Le pol ure po opravljenem klicu, je že javil v center za iskanje in reševanje, da jih je že rešila jadrnica Bonata, ki jih je odvlekla do zaliva Mrtinovik na južni strani otoka Hvara. V zalivu so gliser namerno nasedli na obalo, da se ne bi potopil. Kmalu zatem je v zaliv priplula tudi pomorska policija, ki je ugotovila, da nihče ni poškodovan, ter da je gliser na kopnem in ne povzroča nevarnosti za druge udeležence v pomorskem prometu.

Ko so pričeli s preiskavo dogodka, so ugotovili, da je lastnik plovila nemški državljan, ki je brez potrebnih dovoljen, posodil plovilo avstrijskemu državljanu. Zaradi izvajanja črnega čarterja je bila lastniku plovila izrečena denarna kazen v višini 150.000 HRK (20.000 EUR).