Francoski jadralec Francios Gabart se je podal na izjemen izziv. Odločil se je postaviti nov rekord v samostojni plovbi okoli sveta.

Trenutni rekord v samostojni plovbi okoli sveta je v lanskem letu postavil prav tako francoski jadralec Thomas Coville. Za plovbo okrog sveta, je s svojim 105 čevljev dolgim trimaranom potreboval 49 dni in 3 ure. Za postavitev novega rekorda je potreboval kar štiri poizkuse, saj mu je v prejšnjih uspeh preprečilo pomanjkanje vetra.

Francois Gabart se je na plovbo podal prepričan, da mu bo uspelo. Njegov trimaran, ki v dolžino meri 98 čevljev je sodobnejši od trimarna Sodebo Thomasa Coville. Nameščena ima hidro krila, ki mu sicer ne omogočajo lebdenja nad vodno gladino, temveč zmanjšujejo upor in omogočajo višjo hitrost plovbe. Njegovo plovilo je širše in ima večjo površino jader. To mu omogoča hitrejšo plovbo tudi v šibkejših vetrovih.

Francois Gabart se je na plovbo podal 4.11.2017. Po 10 dnevih plovbe je postavil prvi rekord. V 24 urah plovbe mu je uspelo prejadrati 851 nmi, kar je 80 nmi več od njegovega dosedanjega rekorda, ki je znašal 771 nmi. Povprečna hitrost plovbe je znašala neverjetnih 35.4 vozla, kar je primerljivo s hitrostmi, ki jih dosegajo katamarani, ki s pomočjo hidrokril lebdijo nad vodno gladino.

Torek, 5.12.2017 ob 8.00

Gabart je predvčerajšnjim zaplul mino rta Horn. Včeraj je plul mimo Falklandskih otokov, sedaj pa nadaljuje plovbo prosi severovzhodu. Do cilja ga loči še 5890 nmi. V primerjavi s plovbo Thomasa Coville-a ima trenutno 1304 nmi oziroma dva dni prednosti.

Sreda, 7.12.2017 ob 9.00

Francois Gabart je včeraj in ponoči plul preko področja visokega pritiska, kjer so pihali šibkejši vetrovi. Povprečna hitrost plovbe v 24 urah je znašala zgolj 18,8 vozla. Danes bo plul preko področja z močnejšimi vetrovi in povprečna hitrost plovbe v zadnjih štirih urah že znaša 24,9 vozla, povprečna hitrost približevanja cilju pa znaša 23,4 vozla. Prednost pred lanskoletnim dosežkom Thomasa Coville je povečal na 1702,28 nmi, do cilja pa ga loči še 4761 nmi.

Petek, 8.12.2017 ob 10.00

Francois Gabarta do cilja loči še 4320 nmi. Včeraj popoldne je zaplul iz močnih jugovzhodnih vetrov v šibke. Zato je bil prisiljen dvakrat prečiti in zapluti proti severozahodu. Izogniti se je moral področjem visokega pritiska in brezvetrja. Eno je bilo na njegovi zahodni strani, drugo se je razvijalo na jugovzhodni. Kljub temu mu je uspelo pluti s hitrostmi okrog 20 vozlov. V zmanjšanih vetrovih je uspel na plovilu opraviti nujna popravila. Sedaj lahko spet pluje s 100% zmogljivosti trimarana. Gabart je že zelo utrujen. Ponoči je uspel spati zgolj 2 uri. Počuti se sicer bolje, saj je področje močnih in hladnih južnih vetrov za njim. Pluje proti ekvatorju in temperature naraščajo. Trenutno je na 26° južnem vzporedniku in temperatura zraka je okrog 25° C.

Njegova prednost pred rekordom znaša 1639 nmi. Pluje s hitrostjo 19,5 vozla v smeri severozahoda. Povprečna hitrost plovbe v zadnjih 24 urah je znašala 18.3 vozla. Preplul je 438,2 nmi.  

Sobota, 9.12.2017 ob 10.00

Francois Gabart ob Brazilski vzhodni obali išče močnejše vetrove. V zadnjih 24 urah je uspel najti nekoliko močnejše vzhodne vetrove in uspel prepluti 580 nmi. Ves čas pluje v smeri severozahoda proti otočju Fernando de Noronha. Njegova prednost pred lanskoletnim dosežkom Thomasa Coville se je rahlo povečala. Trenutno znaša 1800 nmi. Povprečna hitrost plovbe v zadnjih 24 urah se je povečala iz 18,5 na 24,1 vozla. Po 35 dneh plovbe ga do cilja loči le še 3800 nmi.

"Dobra stvar plovbe na vzhodni strani Brazilije je v tem, da človek ni nikoli presenečen. Pogled z mojega plovila lahko primerjam s pogledom iz starega stanovanja v jesenski dan. Morje ni preveč razburkano in vreme ni viharno. Prednost plovbe v tem delu so stabilni vetrovi, ki vedno pihajo proti zahodu. Včeraj popoldne sem zopet začel pluti s hitrostjo višjo od 20 vozlov. Plujem le z glavnim jadrom in J2. Trenutno sem še na južni polobli, a se že veselim prečkanja ekvatorja in vrnitve na severno, domačo poloblo. Na krovu imam vedno neko delo. Stalno sem omejen s časom. Vse mora biti narejeno pravočasno. A vseeno se počutim dobro. Ko pogledam zemljevid, in svojo trenutno pozicijo, se zavedam, da sem na dobri poti in dosežem cilj, ki sem si ga zadal.  To mi daje dodatno motivacijo." , je zapisal Francois Gabar v sporočilu, ki ga je posredoval z južnega Atlantika.

Nedelja, 10.12.2017 ob 10.00

Francois Gabart se približuje Ekvatorju. DO severne poloble ga loči manj kot stopinja. V zadnjih 24 urah je imel dobre pogoje za plovbo. Povprečna hitrost je znašala kar 27,3 nmi. V 24 uraj je preplul 656,3 nmi in svojo prednost pred Coville-om povečal na 1982 nmi. Ko je lansko leto Thomas Covile postavljal rekord, je za plovbo do ekvatorja potreboval 41 dni in pol. Francois Gabart ga bo dosegel v 36 dneh in pol, kar pomeni, da ima trenutno kar 5 dni prednosti.

Včeraj mu je uspelo prepluti depresijo in hitrost plovbe se je pričela povečevati. Zaplul je v področje stabilnih vetrov. Trenutno pluje v vetrovih vzhodno-jugovzhodne smeri, ki pihajo s hitrostjo med 15 in 20 vozli. V sporočilu je zapisal:

"Odlično čolnarjenje. Vetrovni pogoji so značilni za to obdobje. Morje je mirno in plovba je fantastična. Deluje pomirjujoče. Razmere v severnem Atlantiku so dobre. Pojavlja se avtocesta proti Azorskim otokom. Potrebno se bo le izogniti nekaterim mirnim področjem."

Ponedeljek, 11.12.2017 ob 10.00

Po 37 dneh plovbe Francois Gabart svojo prednost še povečuje. Včeraj je uspešno preplul področje Doldrums. Kljub temu, da tu običajno ni vetra, je imel Gabart včeraj srečo. Plul je s povprečno hitrostjo 27 vozla, najvišja izmerjena pa je znašala 32,8 vozla. Trenutno že pluje preko 10 severnega vzporednika v severovzhodnih vetrovih, ki dosegajo hitrosti do 25 vozlov. To zadostuje za hitrost plovbe okrog 30 vozlov. Ker je v zadnjih 24 urah preplul 650 nmi, ga do cilja loči le še 2770 nmi. Njegova prednost pred dosežkom Thomasa Coville-a pa znaša že 2294,78 mni. Le ta se je 38 dan plovbe nahajal vzhodno od brazilske obale v višini mesta Porto Alegre.

Gabart je včeraj s svojo izjemno plovbo postavil nov rekord samostojne plovbe od Ekvatorja do Ekvatorja. Od prečkanja Ekvatorja, na začetku njegove plovbe, do ponovnega prečkanja Ekvatrja pri plovbi iz južne poloble na severno, je minilo zgolj 30 dni 4 ure 45 minut. Prejšnji rekordni dosežek Thomasa Coville je znašal 35 dni 21 ur 39 min. Rekord je izboljšal za 5 dni in 17 ur.

Francois Gabart trenutno pluje v smeri sever-severozahod. Njegova hitrost približevanju cilja znaša 18,5 vozla.

 

Torek, 12.12.2017 ob 10.00

Minilo je 38 dni plovbe okrog sveta. Vetrovi na Atlantiku so naklonjeni Francoisu Gabartu. Še vedno pluje v stabilnih vzhodnih do severovzhodnih vetrovih, ki pihajo s hitrostmi med 20 in 25 vozli. Hitrost plovbe zadnjih 24 ur je dobrih 30 vozlov. V zadnjem dnevu je preplul 731 nmi. Svoje prednost pred Thomasom Coville-om je povečal že na 2400 nmi. Če pretvorimo prednost v dni, ta trenutno znaša že sedem dni. Thomas Coville je lansko leto ta del poti plul skoraj po isti ruti, kot pluje letos Francois Gabart. Coville se je na tej poziciji nahajal 44 dan.

Francois Gabart je spročil: 

»Naslednja dva dneva bom imel odlične pogoje za plovbo. Potem me čaka ovira. V bližini Azorskega otočja se razvija anticiklon, ki mi bo oteževal plovbo proti Bretaniji. Ta zadnji del plovbe je še zelo negotov. Hitrost razvoja vremenskih sistemov na severnem delu Atlantika še ni jasna."

Sreda, 13.12.2017 ob 20.00

Francous Gabart je že napovedal svoj prihod v cilj. Zaradi negotovost glede vremena na severnem Atlantiku, je pri napovedi še vedno previden. Predvideva, da bo v cilj priplul med soboto in ponedeljkom. Napoved je realna. V zadnjih 24 urah zopet preplul 670 nmi. Njegova povprečna hitrost plovbe je znašala 27,9 nmi, kar je nekoliko manj kot dan poprej. Proti cilju, do katerega ga loči še 1850 nmi,  se približuje s hitrostjo 19,7 vozla.

Francois Gabart in njegova ekipa spremljajo dve vremenski napovedi za razvoj vremena na severnem Atlantiku. To sta ameriška in evropska. Med seboj se razlikujeta. V ekipi so analizirali tudi podatke na podlagi katerih sta narejeni napovedi. Ugotovili so, da so podatki praktično enaki, razlikujeta pa se interpretaciji. Po posvetu s svojo ekipo je Francois Gabrt povedal:

»Če bo vse po planu, pridem v začetku vikenda. V najslabšem primeru v začetku naslednjega tedna. Če se ozrem nazaj na regato Vendee Globe 2012-13, imam enake občutke kot takrat. Bil sem v vodstvu in Armel Le Cleach ni bil daleč za menoj. Tokrat se borim proti nevidnim virtualnim oznakam  lanskoletne plovbe Thomasa Coville a čutim enako. Moram biti skoncentriran in v meni je še vedno velika mera nesigurnosti. Po drugi strani pa imam prednost in sem vesel in ponosen, da mi uspeva. Čustva so močna. Kot da bom eksplodiral, a na to moram še malo počakati. Ciljna črta je že vidna, a se še ne smem veseliti.«

Četrtek, 14.12.2017 ob 09.00

Gabart se približuje Azorskim otokom. Zaradi šibkih vetrov na južni strani otočja, je moral ponoči spremeniti smer plovbe. Namesto, da bi plul direktno proti cilju, se je moral obrniti nazaj proti sever-severozahodu, kjer pihajo močnejši vetrovi. Severno od Azorov je trenutno idealen veter, ki ga bo ponesel proti obali. Pihajo jugozahodniki s hitrostjo preko 20 vozlov, kar bi mu omogočilo hitro plovbo z vetrom proti cilju.

V zadnjem sporočilu je Francois Gabart zapisal:

»Vsake toliko časa pogledam na armaturo in vse inštrumente, ki prikazujejo podatek o plovbi in plovilu. Med njimi je tudi inštrument, ki meri ure mojega spanja. Pogled nanj je zaskrbljujoč. Namesto sedem do osem ur spanja dnevno, spim le po 3 ure. Pravijo, da človek običajno sanja zgodaj zjutraj. No moje sanje niso običajne saj ne sanjam v običajnih časih. Moje sanje so drugačne. Sežejo le do konca plovila.«

Petek, 15.12.2017 ob 21.00

Gabart se približuje cilju. Do cilja v francoskem pristanišču Quessant ga loči še 840 nmi in področje brezvetrja, ki ga bo moral prečkati v naslednjih urah.

Včeraj je plul mimo Azorskih otokov. 40 dan njegove plovbe ni bil naporen le zaradi plovbe. Pripraviti je moral taktiko za zadnja dva dni plovbe. Včeraj je moral večkrat prečiti, da bi se čim bolje izognil področju brezvetrja, ki je vzhodno od njega, kot barikada na poti do cilja. Glede na vremensko napoved se je odločil, da bo plul ekstremno visoko proti severu.  Čas prihoda v cilj se je zato nekoliko premaknil. Pred tremi dnevi je bil prepričan, da bo v cilju že v soboto dopoldne. A vreme se je spremenilo. Po evropskem meteorološkem modelu, na j bi v cilj priplul v soboto med 15. in 16. uro, po ameriškem pa med 19. in 20. uro.

Ko se bo Gabart približal Francoski obali, ga čaka še več ovir. Ena je močan pomorski promet ter možni neznani plavajoči predmeti. K sreči ima plovilo opremljeno z radarjem in s sistemom AIS za avtomatsko prepoznavanje plovil. Sistem deluje izjemno dobro in mu bo pomagal varno pluti proti cilju. Poleg plovil so v področju tudi številne ribiške ladje, ki vlečejo mreže in pogosto tudi razni plavajoči predmeti, ki so lahko zelo nevarni. K sreči imajo v področju Avurnav sistem opozoril za nevarnosti na morju, kamor morjeplovci sporočajo varnostna sporočila za nevarne plavajoče predmete, ki so jih opazili.

Gabart je že močno utrujen in vsaka pomoč mu bo prišla prav. Upa tudi, da bo vidljivost dobra.

Trenutna situacija: 16.12.2017 ob 20.00

  Čas plovbe 42 dni 10 ur 05 min  
  Preplute milje 27.495 nmi  
  Razdalja do cilja 175 nmi  
  Prednost pred rekordom (nmi) 2.773 nmi  
  Prednost pred rekordom (h) 6,5 dni   
  Najvišja hitrost plovbe 39,2 vozla  
  Največ preplutih milj v 24 H 852 nmi  
  Povprečna hitrost (24 ur) 22,1 vozlov