Knjiga Franca Želeta je izjemna knjiga, avtobiografsko delo primorskega Slovenca Franca Želeta, rojenega leta 1896 v vasi Hrastje pri Ilirski Bistrici.

Želja in ljubezen do morja, do poklica mornarja z razprtim plavim ovratnikom, golim vratom in okroglo čepico na glavi se je porodila v Francu že v mladih letih. Še otrok se je poslovil od toplega doma in odšel na Jadran, na šolanje v avstro-ogrsko mornarico. Domotožju in tujemu jeziku se kaj kmalu pridružila trda šola. »Vedno ponoči, ko se najlepše spi, nas je trobentač vrgel z ležišč. Ladja je ranjena, vojak izgubljen, vse čolne smo morali spustiti v morje, se vkrcati na njih, vse dokler komisija ni pregledala ladje …«

Ladja postane njegov drugi dom, spozna tuje sredozemske dežele, še več, na njej spozna prestolonaslednika Franca Ferdinanda - o njem ima le lepe besede: »Priljubljen je bil pri vseh pomorščakih, posebno pa je imel rad slovanske narode, to je povedal sam med častniki«. In trepeta mu srce, ko prestolonaslednikovo krsto z vsemi častmi sprejmejo na njegovo ladjo. Šolanje prekine prva svetovna vojna, umre mu ljubljeni oče, zaplete se v iskrivo nedolžen ljubezenski trikotnik, doživi potop in srečno rešitev iz elitne bojne ladje Szent Istvan, na kateri službuje. »Ni mogoče opisati tega bridkega obupnega trenutka, kaj se vse dogaja na tako veliki smrtno ranjeni vojni križarki, na kateri se bori za življenje in smrt mnogoštevilna posadka vseh narodov. Posadka, ki je bila povezana skozi leta in leta z dobrim tovarištvom, nima rešitve.«

Po koncu 1. svetovne vojne je udeleženec znanega upora proti Italijanom v Radohovi vasi in kazensko premeščen v Italijo. Kot številni Slovenci tudi on odide v Južno Ameriko za boljšim življenjem. In tu v svoji strasti do morja postane kitolovec. »Zelo težko mi je opisati moje občutke in žalost, ko sem prvič in zadnjič stopil v ta samotni svet ribjega življenja z mislijo, ali se bom še kdaj vrnil in videl obraze svoje družine.« A Franc Žele se je srečno vrnil tudi s te poti. Njegove ohranjene rokopise spominov, fotografije, dokumente in članke iz časopisov je zbrala njegova vnukinja Flory Banovac, jih prelevila v pestro pripoved, v njej pa ohranila izvirnost ter slog avtorjevega pisanja.

Gre za opis obdobja, ki je v slovenski zgodovini precej zabrisano, zato pa je zapis njegove življenjske zgodbe, ki sicer v osnovi ni bila namenjena objavi, še toliko pomembnejši. Ne samo za morjeplovce, temveč za vse Slovence. Zato je prav, da se knjiga Franca Želeta z naslovom Mornar, pustolovec, kitolovec ne znajde samo na policah tistih, ki jim je ljubo morje in pustolovščine, temveč tudi na policah tistih, ki cenijo verodostojno zgodovino naše domovine. Knjiga je bila izdana leta 2010 v samozaložbi.

Naročite knjigo:

Franc Žele : Mornar, pustolovec, kitolovec
(Cena 34,90 EUR z DDV. Cena pošiljanja 4,00 EUR)