Izjemen dan za slovensko jadranje! Na odprtem IODA evropskem prvenstvu razreda optimist, ki se je od 29. junija do danes odvijalo v Balatonföldváru na Madžarskem, Slovenci slavimo. Mara Turin po odličnem jadranju skozi vse dni prvenstva zasluženo slavi še svoj drugi evropski naslov, Rok Verderber, ki je bil v absolutni konkurenci tretji, pa naslov evropskega podprvaka.

Danes so v še enem vročem in sončnem dnevu deklice in dečki v šibkem do srednjem vzhodnem-severovzhodnem vetru odjadrali še zadnja dva plova, skupaj na tem evropskem prvenstvu deset deklice in devet dečki. Najmlajši slovenski jadralci so skozi vse prvenstvo jadrali zelo dobro in se držali vrha, ali pa iz regate v regato lepo napredovali. Mara Turin, ki je svoj evropski naslov potrdila še z zmagama v obeh današnjih regatah, je bila suvereno v vodstvu od samega začetka prvenstva. V konkurenci 102 jadralk ji je blizu sledila Lara Poljšak, ki je nekaj dni držala peto mesto, domov pa se vračala s sicer prav tako odličnim, a žal nehvaležnim četrtim. Lin Pletikos se je skozi vse prvenstvo uvrščala okoli 40. mesta, kjer tudi zaključuje, Tjaša Milivojevič pa je zadržala 45. mesto v absolutni konkurenci.

V konkurenci 146 dečkov sta se Rok Verderber in Klemen Semelbauer ves čas prvenstva držala pri vrhu in si celo izmenjala mesto boljšega. Rok Verderber je v zadnja današnja plova odjadral s skupnega tretjega mesta, z osvojenima petim in četrtim mestom pa tretje mesto v absolutni konkurenci in naslov evropskega podprvaka le še potrdil. Klemen Semelbauer je z današnjima 12. in 2. zaključil na skupnem 12. mestu, Staš Torej, ki se je skozi prvenstvo sicer uvrščal višje, je zaključil na skupnem 25., Martin Peternelj pa je danes še napredoval in se domov vrača na skupnem 30. mestu.

Naslov evropske prvakinje je torej z velikim naskokom osvojila naša Mara Turin (13 točk), naslov evropske podprvakinje gre v roke Španki Aini Colom (29 točk) in bron Nizozemki Eefje Nissen (31,3 točke). V absolutni konkurenci dečkov je zmagal Singapurec Ryan Yee Kang Teo (10 točk), evropski prvak je postal Poljak Tytus Butowski (19 točk), evropski podprvak in tretji v abosolutni konkurenci je naš Rok Verderber (30 točk), evropski bron pa gre v roke šestouvrščenemu v skupni konkurenci, Italijanu Luci Valentinu (37 točk).