Na svetovnem prvenstvu v olimpijskih jadralnih razredih sta Tina Mrak in Veronika Macarol še izboljšali svoj rezultat in sta trenutno 7. Vasilij Žbogar je po štirih plovih na 15. mestu.

V Santanderju se je končal še en tekmovalni dan v olimpijskih jadralnih razredih. V konkurenci jadralk dvoseda 470 sta Tina Mrak in Veronika Macarol danes zopet jadrali odlično in s četrtim mestom v edinem današnjem plovu napredovali na skupno 7. mesto. Vodstvo sta prevzeli Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar. Drugi sta Francozinji Lecointre in Defrance, tretji pa Britanki Mills in Clark.

V razredu Finn so danes v močnem vetru izpeljali tri plove, Vasilij Žbogar je s 4., 11. in 16. mestom trenutno na skupnem 15., Gašper Vinčec pa je z današnjim 4., 27. in 11. na 29. mestu. V prepričljivem vodstvu z današnjimi tremi prvimi mesti je Britanec Giles Scott, ki je uspešno nasledil rojaka Sira Bena Ainslija, ki se je iz olimpijskega jadranja po zadnjih igrah umaknil. Drugi je Francoz Jonathan Lobert, tretji pa še en Britanec Edward Wright.

Tina Mrak in Veronika Macarol ste po tekmi izjavili: "Danes smo izpeljali le eno regato. Štart je bil predviden za 15. uro, saj so morali na našem polju laserji odpeljati še 3 finalne plove. Zjutraj je zelo močno pihalo, popoldan pa je veter malo upadel. Nato smo izpeljali samo eno regato, ker so imele na našem polju takoj za nami regato Nacre, ki so v zaostanku. Danes sva se uvrstili na 4. mesto, skupno sva na 7. mestu, jutri pa nadaljujemo s finalnimi plovi. Predviden je močan južni veter.”

Pa še dogajanje iz polja laseristov

V razredih Laser Standard in Laser Radial so danes jadralci in jadralke imeli predzadnji tekmovalni dan, jutri najboljših deset jadralcev čaka le še zadnja regata za odličja. Žal pa Slovenci v srebrni in bronasti skupini spet niso jadrali, jadrali so le v zlatih skupinah. V moškem lahkem olimpijskem enosedu je bil tako na koncu najboljši slovenski predstavnik Nik Pletikos na 80. mestu. Tekmovanje je strnil z naslednjimi besedami: “V celem tednu smo izpeljali le 5 plovov. S končnim rezultatom sem kar zadovoljen, glede na pogoje ta teden. Lahko bi bilo sicer precej boljše, toda vseeno sta bila to dober trening in popotnica za naslednjo sezono”.

Uroš Kraševac je prvenstvo zaključil kot 113., Matej Valič pa kot 126. V boj za odličja bo z najboljšega izhodišča štartal Avstralec Tom Burton, ki ima dve točki (eno mesto v jutrišnji regati) naskoka pred Britancem Nickom Thompsonom. Tretji je Nizozemec Nicholas Heiner, ki za vodilnim jadralcem zaostaja 6 točk.

Kim Pletikos je v razredu Laser Radial svetovno prvenstvo končala na 97. mestu. V vodstvu pred zanjim odločilnim plovom je Nizozemka Marit Bouwmeester, ki ima deset točk prednosti pred Čehinjo Veroniko Kozelsko Fenclovo in Švedinjo Josefin Olsson.