Kitajska ekipa Dongfeng je zvečer plula na prvem mestu, nato pa preko noči izgubila 4 mesta.

Kaj se je pripetilo Kitajcem? Sredi noči so pluli po Atlantskem oceanu in naenkrat so treščili v neznan objekt. Glasen pok in izgubili so kontrolo nad plovilom. Objekt je trčil v krmilo in ga zlomil.

»Ob 2.10 uri zjutraj je bil za krmilom Thomas Rouxel. Močan udarec v plovilo je spremljal glasen pok. Nismo vedeli v kaj smo trčili. Najprej smo pogledali privetrno krmilo in kobilico. Vse je bilo na svojem mestu. Nato smo preverili še drugo krmilo in ugotovili, da smo ostali brez njega. Thomasa, ki je stal za krmilom v času trka, je vrglo izza krmila. Ekipa je hitro preverila, če je v jadrnico pričela vdirati voda. Imeli smo dve možnosti. Lahko bi namestili pomožno krmilo ali pa odstranili ostanke starega krmila in namestili novega. Odločili smo se za drugo možnost. Pripravili smo krmilo, spustili prednje in glavno jadro. V tem trenutku smo že opazili, kako nas jadrnica Abu Dhabi Ocean Racing prehiteva. Tomas je oblekel potapljaško obleko in skočil v vodo. Odstranili smo ostanke starega krmila. Iskreno povedano ni ostalo veliko. Nato smo namestili novega in hitro dvignili glavno jadro in prednji A3. Hitro smo spet zapluli s hitrostjo 20 vozlov.«, je v svojem poročilu povedal Yann Riou.

Trenutno vodi ekipa Abu Dhabi Ocean Racing. Včeraj jih je za razliko od ekipa Dongfeng spremljala sreča in so le za nekaj metrov zgrešili ribiško mrežo. Ker je pihal šibak veter in so pluli počasi, se jim je uspelo izogniti pravočasno. Ekipa Brunel je prav tako morala v vodo poslati enega svojega člana. Za kobilico se je zataknil gumijast trak, ki so ga morali odstraniti.

Ženska ekipa SCA je zaplula v ribiško mrežo, kar jim je preprečilo, da bi ujeli ostanek flote. Trenutno plujejo na zadnjem mestu z majhnim zaostankom le 55 nmi. So že mimo Kapverdskega otočja in plujejo jugozahodno proti Brazilski obali.

Ekipe trenutno plujejo z vetrom in dosegajo hitrosti okrog 20 vozlov.

Video: Zamenjava krmila na jadrnici Dongfeng