V nedeljo ob 14.50 uri so z motorne jahte klicali v center za pomoč, da morajo zapustiti plovilo zaradi požara.

Takoj po prejemu klica so v centru obvestili vsa plovila v bližini, da brodolomci potrebujejo pomoč. Prvi se je na klic odzval Hrvat, ki je plul v bližini. Takoj se je odpravil na pomoč in vse člane posadke z njihovega pomožnega plovila prevzel na svoje plovilo. Kasneje so jih prevzeli delavci pomorske policije, ki so na kraj nesreče pripluli nekaj minut kasneje. Na mesto nesreče je odplulo tudi gasilsko plovilo  iz Marine Veruda. Kljub hitremu ukrepanju se je britanska jahta Ragdoll potopila ob 18.25 uri.

Lastnika plovila sta z otoka Paga plula proti Puli. 4 nmi pred svetilnikom Porer, oziroma 350 m pred rtom Kamenjak sta ob 14.30 uri opazila, da v strojnici plovila gori. Nemudoma sta ustavila pogonske stroje in poizkušala pogasiti požar. Žal jima ni uspelo, ko sta videla, da se je požar že razširil do odprtin za dotok zraka v motorni prostor sta poklicala na pomoč. Ocenila sta, da jima plovila ne bo uspelo rešiti. Vkrcala sta se v pomožno plovilo in odplula na varno razdaljo. Ker je v času nesreče pihal močan jugo, je celotno  plovilo kmalu zajel ogenj. Ko je na kraj nesreče priplulo gasilsko plovilo, je jahta že zgorela vse do vodne linije. Ladja, oziroma njeni ostanki so nato potonili na globino 40m le 0,5 nmi južno od rta Kamenjaka. Na površino morja je priplavalo nekaj delov jahte, ki niso zgoreli v požaru, do večjega onesnaženja morja s pogonskim gorivom pa ni prišlo. Oba člana posadke sta nesrečo preživela brez telesnih poškodb.

Kako se preventivno zaščititi pred požaron na plovilu?

Preventivo se lahko pred požarom zaščitite z avtomatskimi gasilnimi aparati, ki se bodo aktivirali, ko bodo prišli v stik z ognjem. S tem boste zavarovali svoje življenje, življenje vaše družine, posadke in svoje plovilo. Izjemno učinkovit in biološko razgradljiv gasilni aparat je PYRoff.

Vse o aparatu si lahko preberete na tej povezavi: PYRoff - gasilni aparat

Gasilni aparat PYRoff lahko naročite na tej povezavi: Naroči PYRoff!

Vir: MMPI; Foto: arhiv eNavtika