Prejšnji teden je potekal zaključek jadralske sezone v organizaciji Just Perfect Charter. Letošnja zaključna ruta se je pričela v sredo v marini Kaštela.

Pet jadrnic je v dopoldanskih urah izplulo iz marine proti otoku Ščedro. V šibkem vetru je bilo potrebno del poti prepluti s pomočjo motorja. Lepo sončno in toplo vreme so nekatere posadke izkoristile za postanek v idiličnem mestu Hvaru. Kljub zaključeni poletni sezoni, je bilo v mestu še vedno čutiti utrip poletja. Na glavnem trgu je bil postanek ob kavi in domačem pelinkovcu dobrodošel počitek pred nadaljevanjem poti proti zalivu Lovišče na otoku Ščedru. Flota jadrnic je v poznih popoldanskih urah priplula v zaliv, ki ga je že prekrila tema. Večer je minil na sidru, ob kuhanju zaslužene večerje, kozarcu vina in dobri glasbi.

V zgodnjih urah naslednjega dne je floto pot vodila zahodno od otoka Korčula. Postanek v zalivu Tri luke so posadke izkoristile za kopanje v morju, ki je imel še neverjetnih 22C. Seveda se je prilegla tudi hitra malica, nato pa smo plovbo nadaljevali proti otoku Lastovo, ki so ga številni obiskali prvič. Zapluli smo med otokoma Mrčaro in Lastovo, v Skriveno luko, Pasadur in Ubli, kjer smo si ogledali ostanke vojaških objektov. Po preplutih 35 nmi smo se približali zalivu Skrivena luka, kjer nas je med pristajanjem pričakala nenadna nevihta.

Tretji dan jadranja smo izkoristili za ogled svetilnika Struga na skrajnem jugu otoka Lastovo. Svetilnik se nahaja na pečini, ki se dviga dobrih 100 m nad morsko gladino. Zaradi višine pečine na kateri stoji, smo lahko uživali v izjemnih razgledih otoka Lastovo in odprtega morja. Zapihal je rahel vzhodni veter in flota je odplula proti Veli Luki na otoku Korčula. Na poti smo si ogledali še Lastovnjake, otočje na vzhodni strani Lastovskega arhipelaga ter v luko prijadrali v poznih popoldanskih urah. V Veli Luki je bila organizirana večerna zabava od živi glasbi. Tema večera so bile času primerno čarovnice. Ob dobri glasbi se je zabava zavlekla v pozne jutranje ure. Naslednji dan smo plovbo nadaljevali v kraj Sv. Nedjeljo na otoku Hvaru. Del flote je iz Vele luke izplul v zgodnjih jutranjih urah. Zgoden prihod v Sveto Nedjeljo so izkoristili za ogled kraja in cerkvice, ki se nahaja v votlini med Sv. Nedjeljo in najvišjo točko otoka Hvara, vrhom Sv. Nikola. Ker so dnevi v novembru že prekratki, se nam ni uspelo povzpeti na najvišji vrh in smo se morali zadovoljit z obiskom cerkvice Sv. Nedjelja v votlini.

Po prihodu v luko smo toplo poletno popoldne izkoristili za kopanje, nato pa nas je že čakala večerja v gostilni Tamaris. Odlično pripravljeni hladni morski predjedi je sledila hobotnica in sočna teletina iz podpeke. Po večerji so najboljše čarovnice prejele nagrade za maske, najhitrejši skipperji pa nagrade za hitro jadranje. Ob glasbi je zabava potekala vse do jutranje zore. Ker je bil to zadnji dan jadranja, smo zgodaj izpluli iz marine. Najhitrejši so čas izkoristili še za postanek na jutranji kavi v mestu Hvaru, nato pa nadaljevali s plovbo na sever, skozi Splitska vrata proti marini Kaštela, kjer se je letošnje zaključno jadranje tudi končalo.

Vidimo se naslednje leto na otvoritvi jadralne sezone S.O.S. 2015 v začetku meseca aprila.

Fotogalerija: Jesenska ruta 2014

Just Perfect Charter