Subwing ali podvodna plavut je nov športni pripomoček s katerim boste lahko leteli pod vodno gladino. Za nov adrenalinski šport potrebujete plovilo, ki vas bo za seboj vleklo s hitrostjo približno 5 vozlov, subwing, masko in nekaj vrvi.

Subwing je nov ekstremni šport, ki osvaja Evropo. Ljubitelji podvodnega adrenalina so pričeli z ekstremnim športom na otoku Zakintos v Grčiji. Subwing je plavuti podobna naprava z dvema plavutma. Z vrvjo je privezana na plovili, ki jo vleče za seboj. Subwing držimo in upravljamo z rokami, kar nam omogoča izvajanje akrobacij pod vodo.

Ta adrenalinski šport je izumil norveški najstnik Simon Sivertsen, ki je iz dolgčasa na družinskih počitnicah izdelal plavut iz starih škatel za banane. Nato je vse skupaj pripel na zadnji del jahte in lastnika prepričal, da ga je vlekel za seboj. Ugotovil je, da zlahka nadzoruje smer in globino, do katere se spusti v vodo. Preden se spustite v vodo, morate globoko vdihniti, a vseeno lahko kadarkoli pridete na površino, tako da plavut usmerite tja, kamor želite, da vas pelje. Ta nov način odkrivanja oceana vam omogoča vrtenje, obračanje in potapljanje praktično kjerkoli. Po besedah izumitelja boste občutili svobodo delfina.

Za ta šport ne potrebujete predhodnega treninga, prav zato ima že veliko privržencev. Začetniki po navadi zdržijo pod vodo od 10 do 15 sekund in se spustijo do nekje 3 metre globoko, z izkušnjami se te številke seveda povečajo. Plavut je polnjena s peno in zato plava na vodi, če je seveda za seboj ne vleče gliser. V gibanju lahko plavut premikate v vse smeri. Pogumneža gliser za seboj vleče s hitrostjo od 2,3 do 4,6 metrov na uro, edini kos opreme pa je še potapljaška maska.

Najcenejši model nove zabave vas bo stal 120,00 EUR, najdražji pa slabih 700,00 EUR.