Vsako leto na sejmu Boot v Dusseldofu proglasijo Evropsko motorno plovilo leta in Evropsko plovilo leta.

Nominiranci so nova plovila, ki so prišla na navtični trg v letu 2014. Med vsemi novostmi, uredniki sedmih največjih evropskih navtičnih časopisov izberejo tistega, ki je na trg prinesel največ inovacij. Pri izboru sodelujejo nemški Boote, italijanski Barche a Motore, norveški Båtliv, francoski Neptune, švicarski Marina CH, avstrijski Yachtrevue in španski Náutica & Yates. Vsa nova motorna plovila so razdeljena v 5 razredov. Žirija najprej opravi predizbor v katerem izbere 5 plovil v vsakem razredu. Nominiranci so nato podvrženi obsežnemu testiranju, ki pove, katero plovilo si je zaslužilo ta laskavi naziv. V testu so primerjali oblikovanje plovila, uporabnost, varnost na plovilu, razmerje vrednost proti ceni plovila in številne druge kriterije.

Motorna plovila so razdeljena v naslednje razrede do 25 čevljev, od 25 do 35 čevljev, od 35 do 45 čevljev, nad 45 čevljev in poseben razred potovalnih motornih plovil, kjer dolžina ni pomembna.

Že sama nominacija za plovilo leta je za vsakega proizvajalca plovil izjemno pomembna. Prinese ogromno promocije in pritegne navtično javnost.

In kdo so letošnji zmagovalci po kategorijah:

Razred do 25 čevljev: Bénéteau Flyer 6

Razred do 35 čevljev: Draco 27RS

Razred do 45 čevljev: Cranchi 43 Eco Trawler

Razred nad 45 čevljev: Azimut 50 Fly

Razred potovalna motorna plovila: Steeler Panorama

Plovila, ki so bila nominirana v posameznih skupinah si lahko ogledate na tej povezavi: Kdo so nominiranci za Evropsko plovilo leta 2015

Vir: http://www.boat-duesseldorf.com/