Danes, 30.7.2015 naj bi v luki mesta Krka na otoku Krk začela delovati nova bencinska črpalka.

Nova bencinska črpalka v mestu Krk bo plavajoča in bo omogočala lažje pristajanje plovil, kot je to omogočala dosedanja Inina bencinska črpalka v skrajnem zahodnem delu luke.

Župnijska luška uprava Krk je sklenila petletno pogodbo s podjetjem Crno zlato, ki ima podobne plavajoče črpalke že nameščene v marini Kaštela, Veruda, Frapa in Hramina.

Nova pontonska črpalka je že pripeljana v mestno luko in usidrana. S točenjem goriva naj bi pričeli danes. Črpalka bo delovala vzporedno s staro Inino črpalko in bo podvojila kapacitete točenja goriva. Čakalne vrste med poletno sezono v Krku naj bi se drastično zmanjšale.

Bencinska črpalka je dobila vsa dovoljenja za obratovanje. Pri podpisovanju pogodbe je bil odločilen ekološki dejavnik. Za razliko od obstoječe Inine črpalke, bodo gorivo na novi črpalki točili delavci črpalke, s čemer se bo zmanjšala možnost onesnaževanja morja.

Bencinska črpalka meri 16x5 m in je opremljena z električno protieksplozivno opremo in avtomatskim sistemom javljanja okvar v nadzorne centre. Črpalka ima kapaciteto 40 t od tega 25 za dieselsko gorivo in 15 za bencin. Rezervoarje na črpalki bodo polnili s pomočjo kamionov le ponoči med 2. in 6. uro. Obratovanje zato ne bo nikoli moteno. Vrednost investicije v novo črpalko znaša 3,5 mio HRK (500.000 EUR).