Z regato za medalje se je na Novi Zelandiji končalo svetovno prvenstvo za jadralce v razredu finn. Edinemu slovenskemu predstavniku Vasiliju Žbogarju je uspel veliki met in na zadnjem dejanju prvenstva si je s 6. mestom zagotovil skupno 3. in prve stopničke na svetovnem prvenstvu.

“Zelo sem zadovoljen s tem 3. mestom. 12 let sem čakal in ga danes tudi dočakal. Ogromno dela je bilo vloženega, velikokrat sem bil 4., 5., 6. nikoli do danes pa med tri,” je po koncu prvenstva povedal Žbogar, ki je s trdim delom, vztrajnostjo in nepopustljivostjo prišel do novega uspeha v karieri, ter olimpijskima medaljama dodal še odličje s svetovnega prvenstva.

Pred današnjo regato za medalje je bil Izolan peti, za tretjim, Novozelandcem Murdochom, je zaostajal za šest točk, četrti, Finec Salminen, pa je imel le točko prednosti. Prvi dve mesti sta bili že oddani Britancu Scottu in Francozu Lobertu. V boju za tretje pa je bil Žbogar najboljši, ciljno črto je prečkal šesti in ker se točke štejejo dvojno dobil 12 točk. Novozelandec je bil deveti in dobil 18 točk, kar je pomenilo, da sta s slovenskim jadralcem izenačena na tretjem mestu. Na stopničkah pa je na koncu, po zaslugi boljše uvrstitve na današnji regati, stal Žbogar.

“Zadnjo regato sem odjadral zelo dobro in skupno tretje mesto mi je vlilo nove volje in energije, ki mi jo je to prvenstvo pobrelo. Bilo je zelo zahtevno, regate so bile za vse jadralce fizično zelo naporne in na koncu praktično nobene razlike. Do konca sem trepetal, če mi bo uspelo in uspelo mi je. Zelo sem zadovoljen.” Načrtno in trdo delo je obrodilo sadove, tudi poškodba reber, zaradi katere je poleti izgubil skoraj dva meseca treningov in fizično še ni popolnoma pripravljen, ga ni mogla oddaljiti od želenega cilja, a tole je šele etapni uspeh, končni so olimpijske igre prihodnje leto.

“Zdaj bo pot do Rio de Janeira precej lažja, ta rezultat meni in moji ekipi daje dodatno motivacijo. Rad bi se zahvalil vsem, ki me spremljajo in mi pomagajo na poti do mojih uspehov, sponzorjem, ki mi že vrsto let stojijo ob stani in seveda celotni ekipi. Brez vas teh uspehov nebi bilo,” je povedal Žbogar, ki ni pozabil na vse, ki mu stojijo ob strani in dodal: “Sezona se je zaključila fenomenalno, a časa za počitek ne bo. Zdaj nas čaka trdo delo do olimpijskih iger, ki bodo čez devet mesecev.” V Braziliji bo do iger preživel precej časa, prvič na priprave v Rio de Janeiro potuje že sredi decembra.

Vir: www.vasilijzbogar.si