Podjetje Rolls-Royce je podpisalo pogodbo z ladjedelnico Benetti o dobavi novega učinkovitega sistema pogona za motorne jahte.

Podjetje Rolls-Royce bo pričelo z izdelavo inovativnega sistema za pogon motornih plovil, ki bo izjemno zmogljiv, lahek in bo omogočal izjemne manevrirne sposobnosti. Prvič bodo za izdelavo pogona uporabili karbonska vlakna.

Ladjedelnica Benetti se zaveda vpliva motornih jaht na okolje in ima zelo jasno strategijo. Graditi želijo jahte, ki bodo kar najmanj onesnaževale okolje. Zato se zavedajo, da je zmanjšanje porabe goriva izjemno pomembno poslanstvo. Zato so se s podjetjem Rolls-Royce dogovorili o razvoju čim bolj učinkovitega pogona, katerega plod je novi Azipull Carbon 65 ali krajše AZP C65. Podjetje Rolls-Royce je ladjedelnici že dobavilo pet takih pogonov, za luksuzne megajahte, ki so že prodane kupcem. V kratkem bodo z novimi pogoni opremili tudi projekte, ki jih v ladjedelnici že izdelujejo. Pri Benettiju so povedali, da je povpraševanje za nov pogon na trgu izjemno veliko, saj je učinkovit, plovilu omogoča izjemne manevrirne sposobnosti ter je enostaven za vzdrževanje. Poleg naštetega ga odlikuje izjemno tiho delovanje in nizek nivo vibracij.

Azipull Carbon je v osnovi izdelan za hitre jahte. V prihodnosti ga bodo prilagodili tudi za uporabo na potniških ladjah in delavnih plovilih. Prvi model AZP C65 je namenjen za uporabo v kombinaciji z motorji, ki zmorejo 2MW moči. Propelerji so nameščeni na sprednji strani pogona in plovilo vlečejo. Celotna teža pogona znaša le 2800 kg.

Prvi pogon AZP C65 je bil vgrajen na ladjo Ironman iz ladjedelnice Benetti, ki v dolžino meri 125 čevljev (40m). Gre za hitro izpodrivno jahto, ki je bila že dostavljena kupcu. Trenutno v ladjedelnici izdelujejo dve podobni jahti, ki bosta zapluli v naslednjih mesecih.