V Italiji se je včeraj z zadnjimi plovi zaključilo odprto evropsko prvenstvo razreda optimist, na katerem se je pomerilo 290 mladih jadralk in jadralcev iz 47 držav (34 evropskih). Slovenska reprezentanca v sestavi Matej Planinšič (JK Pirat Portorož), Gašper Strahovnik (JK Pirat Portorož), Caterina Sedmak (JK Izola), Špela Hajdinjak (JK Olimpic), Jaka Romih (JK Pirat Portorož), Alja Petrič (JK Jadro Koper), Klemen Petrovič (JK Jadro Koper) in Celestina Sabadin (JK Pirat Portorož), s spremljevalcema, reprezentančnim trenerjem Mitjo Mikulinom in vodjem reprezentance Luko Verzelom je uspešno zaključili prvenstvo.

Po prvem delu prvenstva so se štirje slovenski jadralci uvrstili v zlato skupino, Caterina Sedmak in Špela Hajdinjak med jadralkami ter Gašper Strahovnik in Matej Planinšič med jadralci, drugi štirje pa so z jadranjem nadaljevali v srebrni skupini.

Po desetih odjadranih plovih Gašper Strahovnik evropsko prvenstvo končuje na odličnem 14. mestu (12. mesto v evropski razvrstitvi), Matej Planinšič na 42. mestu, Jaka Romih je dosegel 18. mesto v srebrni skupini (skupno 70.), Klemen Petrovič pa 20. mesto (skupno 72.). Zmage in naslova evropskega prvaka se je veselil Nemec Mewes Wieduwild, drugo mesto je osvojil Richard Schultheis z Malte, na tretjem mestu pa je končal Italijan Paolo Peracca.

Med jadralkami je najvišje uvrščena Slovenka Caterina Sedmak na 21. mestu (19. mesto v evropski razvrstitvi), Špela Hajdinjak prvenstvo končuje na 22. mestu, Alja Petrič je osvojila 5. mesto v srebrni skupini (skupno 58. mesto), Celestina Sabadin pa 17. mesto (skupno 70.). Prvo mesto in naslov evropske prvakinje je osvojila Italijanka Gaia Bergonzini, na drugem mestu je Antonia Schultheis z Malte, na tretjem mestu pa je še ena domačinka Melina Pappa.

Slovenski jadralci se z novimi izkušnjami vračajo v Slovenijo. Lep uspeh pa sta dosegla varovanca slovenskega trenerja Maurizia Benčiča, brat in sestra z Malte, ki sta osvojila srebrni medalji, Antonia Schultheis med jadralkami in Richard Schultheis med jadralci.

Vir: JZS.si; Foto: Antonio Ruberto