V petek, 2.9.2016 ob 9.00 uri je skipper motorne jahte »Danpedro« poklical na pomoč. Na njihovi jahti je izbruhnil požar, ki se je hitro razširil po podpalubju plovila.

Motorna jahta  »Danpedro« je merila 20m. Ko so pluli v bližini prehoda Mali Ždrelac je v podpalubju izbruhnil požar pod krovom plovila in se hitro razširil. Celotna posadka plovila je bila v življenjski nevarnosti. Center za reševanje je o nezgodi nemudoma obvestil vsa plovila, ki so plula v bližini. Na kraj nesreče je prva priplula ribiška ladja »Pauk 1« iz Zadra, ki je avstrijske brodolomce potegnila iz morja. Luška kapitanija je na kraj nesreče priplula ob 9.45 uri, ko je požar že zajel celotno jahto. Kmalu za tem se je pričela potapljati. Na kraj nesreče je priplulo gasilsko plovilo, ki pa ni bilo sposobno pogasiti plovila in ga obdržati na vodi. Ob 11.18 je jahta potonila. Ker je bilo v rezervoarjih plovila preko 1000 l dieselskega goriva, ki je pričelo iztekati, so angažirali tudi specialno plovilo, ki je omejilo onesnaževanje morja s pregradami. Močan morski tok je naftni madež raznesel v okolici prehoda Mali Ždrelac po površini dolgi preko 300m in široki preko 70m.

Luška kapitanija je pet avstrijskih državljanov vkrcala na svoje plovilo in jih odpeljala v Sukošan, kjer so jih pregledali delavci hitre medicinske pomoči. K sreči niso utrpeli nobenih posledic požara.

Motorna jahta »Danpedro«, ki je plula pod avstrijsko zastavo, je bila v lasti enega izmed članov posadke. Ob 8.00 uri so izpluli iz marine na otoku Žut in zapluli v prehod Mali Ždrelac. Požar naj bi izbruhnil v strojnici.

Kako se preventivno zaščititi pred požaron na plovilu?

Preventivo se lahko pred požarom zaščitite z avtomatskimi gasilnimi aparati, ki se bodo aktivirali, ko bodo prišli v stik z ognjem. S tem boste zavarovali svoje življenje, življenje vaše družine, posadke in svoje plovilo. Izjemno učinkovit in biološko razgradljiv gasilni aparat je PYRoff.

Vse o aparatu si lahko preberete na tej povezavi: PYRoff - gasilni aparat

Gasilni aparat PYRoff lahko naročite na tej povezavi: Naroči PYRoff!