Skupina 12 potapljačev se je v torek, 13.9.2016 odpravila na organiziran potop v bližino Rovinja. Odpluli so na pozicijo 9 nmi zahodno do obale, kjer je na globini 40m potopljen potniški parnik Baron Gautsch.

Celoten potop je bil izvršen po planu. Vsi potapljači so se pravočasno dvignili na površino. Nemec M.D. star 56 let je pet minut po dvigu na površino potožil, da se počuti slabo. Voditelj potopa, hrvaški državljan, ki je tudi lastnik potapljaškega kluba, je nemudoma poklical na pomoč. Na kraj potopa je priplulo plovilo Pomorske policije in potapljača nemudoma odpeljalo na obalo, kjer so ga predali ekipi prve medicinske pomoči. V Splošni bolnici Pulj, ga je čakala ekipa strokovnjakov in nemudoma pričela z oskrbo. Kljub takojšni pomoči, je potapljač v noči iz torka na sredo ob 3.00 uri izgubil bitko za življenje.

Ladja Baron Gautsch

Baron Gautsch je bil potniški parnik avstrijske korporacije Lloyd. Zgrajen je bil leta 1908 v ladjedelnici Gourlay Brothers Company Ltd. v Dundeeju v Veliki Britaniji. Dolg je bil 84,55m, širok 11,6m ter visok 7,5m; nosilnost je bila 2069 BRT in 861 NRT. Skupaj s 64 člani je lahko prepeljal 300 potnikov... več o potopljeni ladji si lahko preberete na tej povezavi: Baron Gautsch


Vir: MPPI.hr