Še pred kratkim smo mislili, da so plovila-droni, brez krmarjev, zaenkrat le znanstvena fantastika in da bo minilo še vrsto let, preden jih bomo videli v akciji. Pa temu ni tako. Razvoj plovil brez krmarjev je izjemno hiter. Ne le da so v testni fazi, obstaja že nekaj plovil-dronov, ki svojo nalogo že opravljajo in to povsem brez krmarjev na krovu.

Dva robotska trimarana plujete po Beringovem morju. Njuna plovba je podobna košnji trave. Plujeta levo in desno, gor in dol in štejeta ribe. Ja, štejeta ribe. Poleg štetja rib, jadrnici-drona izvajajo tudi druge meritve. V lanskem letu so na večje število tjulenjev, ki plavajo v tem področju, namestili oddajnike. Droni njihove podatke prestrežejo in jih pošiljajo direktno v nadzorni center, kjer jih obdelajo. Poleti so opravili tudi plovbo ob robu arktičnega ledu in natančno izmerili njegovo temperaturo.

Drona trenutno plujeta ob obalah Aljaske. Opremljena sta z vrhunskim zmogljivim sonarjem, podobnim kot ga uporabljajo ribiške ladje. Njuno plovbo nadzirajo v 4000 km oddaljenem kontrolnem centru. Podjetje Saildrone je namreč najelo prostore stare zračne baze v San Franciscu in v njem postavilo kontrolni center.

Jadrnice podjetja Saildron na ven izgledajo kot pomanjšana verzija katamaranov, ki tekmujejo v Pokalu Amerike. Izdelani so iz karbona in imajo karbonska jadra. Jadro deluje enako kot krilo pri letalu. Ko preko njega piha veter, ustvarja povišan tlak ne eni strani krila in znižan na drugi, kar potiska plovilo. Plovili sta stabilizirani s premičnimi utežmi, ki omogočajo, da plovilo ves čas plujejo v idealnem kotu glede na veter. Imajo tudi kobilico, ki obrne plovilo, če se to slučajno prevrne.