Kljub temu, da je do pričetka naslednje regate Volvo Ocean Race še leto dni, priprave na regato potekajo izjemno intenzivno.

Prejšnji teden je organizator objavil novico, da se za regato trenutno gradi osem jadrnic Volvo Ocean 65s. Vse naj bi bile na red za plovbo v mesecu maju naslednjega leta. Če sklepamo po objavi, lahko naslednje leto na regati pričakujemo osem ekip. Nekatera imena udeležencev so že znana iz prejšnjih regat, nekatera pa bomo verjetno izvedeli v kratkem.

Takoj po prevzemu plovil, jih bodo ekipe začele intenzivno testirati in pripravljati za regato, ki se bo pričela oktobra 2017. Da bodo jadrnice in ekipe pripravljene na 45.000 navtičnih milj dolgo plovbo, bodo v juniju ali juliju naslednjega leta organizirali transatlantsko regato. Flota jadrnic bo nato odplula v Cowes na otoku Isle of Wight v Angliji. Udeležili se bodo »Leg Zero«, ki bo nekakšna predetapa regate Volvo Ocean Race 17-2018. Del te etape bo tudi regata Rolex Fastnet Race, ki je 600 nmi dolga preizkušnja. Regata se prične v mestu Cowes na jugu Anglije. Flota mora pluti po Angleškem kanalu proti zahodu do otoka Bishop Rock, nato pa preko Keltskega morja do otoka Fastnet na jugu Irske. Ko obplujejo legendarni otok s svetilnikom, se obrnejo proti vzhodu, zopet preplujejo Keltsko morje in skozi Angleški kanal zaplujejo v cilj v mestu Plymouth na jugu Anglije. Po zaključeni regati Fastnet, bo flota odplula v Lizbono na Portugalskem, kjer bodo ostali do pričetka regate v oktobru in tako zaključila predregato »Leg Zero«.

Da je regata Fastnet zahtevna preizkušnja, dokazuje tudi nesreča maxi jadrnice Drum leta 1985, ki se je na regati prevrnila. Posadko v kateri je bil tudi znani pevec skupine Duran Duran, Simon Le Bon, so morali z jadrnice evakuirati s helikopterjem.