Organizacija WSSR, ki bdi nad jadralskimi dosežki je potrdila najnovejši dosežek v samostojni plovbi okoli sveta, ki ga je postavil francoski jadralec Tomas Coville.

Tomas Coville je 6.11.2016 ob 13:53:02 uri izplul iz francoskega pristanišča Brest na plovbo okoli sveta. Na trimaranu Sodebo4 je plul sam. Njegov cilj je bil, da svet obpluje v rekordnem času. Za 48 letnega Francoza je bil to že peti poizkus, da izboljša dosedanji rekord, ki ga  je leta 2008 postavil sonarodnjak Francis Joyon. Dvakrat je moral poizkus prekiniti zaradi okvar na plovilu, dvakrat pa ni uspel prijadrati dovolj hitro. Tokratni peti poizkus mu je uspel.

Teoretična dolžina plovbe okoli sveta je znašala 21.600 nmi. V cilj se je vrnil 25.12.16 ob 16:57 uri. Tako je za plovbo potreboval le 49 dni 3 ure 4 minute in 28 sekund. Povprečna hitrost plovbe je znašala 18.36 vozla. Predhodni rekord je izboljšal za več ko8 dni.

Thomas Coville je realno moral prepluti 28.000 nmi in povprečna hitrost plovbe je znašala 24,32 vozla. Njegov dosežek je rekord pri samostojni plovbi okoli sveta in skupno tretji najhitrejši čas plovbe okoli sveta s kakršnim koli jadralnim plovilom. Boljši čas so postavili le jadralci, ki so pluli okoli sveta v ekipi.

Coville je plul na 31m dolgem ultra hitrem trimaranu, ki so ga s  tehnično ekipo prilagodili za samostojno plovbo. Na poti se je srečal s 10m valovi v Indijskem oceanu, ki so njegovo plovilo premetavali kot igračo. Po vrnitvi v Brest je povedal: »S takšnimi razmerami pri plovbi se je potrebno sprijazniti. Včasih pluješ nad vodo, včasih pod vodo. Sodebo je veliko plovilo, vendar 10 metrski valovi se z njim poigravajo, kot z modelom.«