V soboto, 11.1.2014,  se je na slovenskem morju v organizaciji ŠD Wada odvila prva letošnja regata.

Vremenska napoved za organizatorja prve regate ni bila obetavna. Napovedan je bil le šibak veter. Kljub temu se je prve regate v letošnjem letu udeležilo kar 44 jadrnic. Ker se je vremenska napoved uresničila je bil organizator prisiljen štart regate večkrat prestaviti. Po odločitvi organizacijskega odbora, so regato skrajšali in izvedli zgolj en tehničen plov, ki pa je bil skrajšanj zaradi pomanjkanja vetra.

Ciljno črto je prva prečkala jadrnica Lucifer z Gorazdom Frasom za krmilom. V predvidenem času regate, je do cilja uspelo prijadrati še 13 jadrnicam. Ostale posadke bodo morale počakati na več vetra na eni izmed naslednjih regat.

Kljub pomanjkanju vetra so bili udeleženci regate zadovoljni z izvedbo in organizacijo že 17. tradicionalne regate, ki jo organizira jadralni klub Wada iz Ajdovščine. Sami so v poročilu zapisali: » Za nami je še eno, letos že 17. novoletno srečanje ljubiteljev morja in jadranja. Skupaj z nami je v jadralno sezono kljub neugodni vremenski napovedi na meglen in brezvetrn dan zajadralo 44 posadk. Ob uri štarta je zastavo WADA zamenjal kodeks. Veter nam je omogočil izvedbo močno skrajšane proge “baštona” šele ob 14:10, pa še to regatno polje je uspelo prepluti le vsega 14 jadrnicam.

Prva je z regatnim poljem opravila jadrnica Lucifer, sledile so ji jadrnice Glenfield, Yoga, Angoa, ULFPP Solaria, Bullit, Flying Junior SLO 17, Mesto Novo Mesto, Jagoda, J 24 – Žlompe, Demira in Cheeky Cheery, jardnicama Corna in Jamaness pa je v predpisanem času uspelo obrniti le privetrno bojo, vendar se je regatni odbor odločil, da jima vseeno prizna uvrstitev. Jadranje je po regati zamenjalo druženje na pomolu mandrača Valdoltra ob joti, odličnemu vinu, pivu in pršutu.«

Vir: JZS; foto FB Primož Mahne