NOAA (Ameriška nacionalna oceanografska in atmosferska agencija) je objavila novico, da so po 125 letih našli razbitine potopljene ladje City of Chester.

Ladja City of Chester je potonil leta 1888 v bližini mosta Golden Gate v San Franciscu. Ta 202 čevlja (62 m) dolg parnik je bil na poti iz San Francisca proti Eureki na kalifornijski obali. Na krovu je bilo 90 potnikov. 22. avgusta 1888 okrog 10.00 ure dopoldne je v ladjo trčil parnik Oceanic, ki je priplul iz Azije. City of Chester je bil močno poškodovan. Na površini je ostal le še šest minut po trku, nato pa se je potopil. V nesreči je življenje izgubilo 16 ljudi. Nesrečo so v 19. stoletju povezovali z rasno nestrpnostjo tistega časa. Posadka na ladji Oceanic je bila večinsko Kitajska. V tem obdobju so se v Ameriko priseljevali številni Kitajci, ki pa jih domačini niso bili veseli. Ko so kasneje objavili podatke, da je posadka iz ladje Oceanic, pogumno reševala potnike iz ladje City of Chester, so se govorice o nesreči polegle. Nesreča ladje je potonila v pozabo.

Maja lanskega leta je NOAA s svojim plovilom, ki je bilo opremljeno z izjemno natančnim sonarjem odkrila razbitine na morskem dnu. Najprej so mislili, da so že našli pogrešano ladjo, vendar so po kasnejših analizah ugotovili, da gre za tovorno ladjo Fernsteam, ki se je potopila leta 1952. Prepričani v uspeh so se odločili, da iskanje parnika nadaljujejo. S pomočjo zgodovinskih podatkov in natančnega sonarja so na dnu zaliva našli sledove, ki so nakazovali na pravo ladjo. Ekipa je potrebovala devet mesecev, da so analizirali podatke. S pomočjo dodatnih pregledov s sonarjem in natančnimi analizami, so ugotovili, da so našli ladjo City of Chester. Ladja leži na globini 216 čevljev (65 m) in je zakopana v blato. Slike s sonarja natančno prikazujejo trup ladje, ki se dviguje 18 čevljev (5,5 m) nad morsko dno. Na slikah se vidi tudi velika odprtina na levem boku zaradi katere je ladja potonila.

O ladji SS City of Chester

Dolžina: 202 čevlja (62 m)
Širina: 33 čevljev (10 m)
Bruto tonaža: 1106 t
Leto izgradnje: 1875
Lastnik: Oregon Railroad Co.
Upravljavec: Pacific Coast Steamship Company

Vir: http://www.noaa.gov/